Monday, January 26, 2009

Seorang Lagi Budak Baik




Siapa mahu jadi budak baik.? Atau mahu jadi seorang budak yang gambarnya disiarkan dalam akhbar.? glamour tu.. Contohilah budak ini..

Apa yang dia buat untuk jadi budak baik.? Senang sahaja.
Lari dari rumah setelah ditegur oleh ibunya bermain sms(dan telefonnya dirampas oleh ibunya)

Kemana dia pergi.?
Lari mengikut teman lelaki.

Berapa umurnya.?
15 tahun.

baguskah tindakannya.?
Bagus bagi teman lelaki tetapi tidak bagus untuk diri sendiri.

Siapa yang susah.?
Kaum keluarga, polis yang mencari, pihak sekolah dan sesiapa yang terlibat.

Mungkinkah dia akan dijumpai.?
Kemungkinan besar akan dijumpai.

Apa yang berlaku semasa kehilangannya.?
Mungkin tiada apa-apa yang berlaku. Mungkin diraba. Mungkin dirogol. Mungkin sukarela diraba dan buat sex. Dan mungkin sudah lama melakukan hubungan sex.(harap tidak berlaku apa-apa)

Apa yang berlaku lagi nanti.?
Balik mintak maaf dengan family. menangis. berjanji tak buat lagi. dan mungkin balik tetapi tidak menyesal.

Mungkinkah akan berlaku lagi peristiwa seperti ini kepada budak lain.?
Ya, lihat pada keadaan sekarang memang mungkin. Dan banyak lagi sebab yang mendorong budak lari dari rumah dan mengikut teman lelaki.

Kata-lata dariku.?
Sebenarnya bagi aku dah biasa budak lari ni. kasihan kat orang tua. susah payah membesarkan anak. begini pula yang dibuatnya. nanti bila dia dah kawin, anaknya pula yang lari. baru dia tahu.
Keadaannya samalah seperti sesiapa yang lari mengikut warga asing. Ketahuilah, tidak ramai yang kasihan kepada pembuat masalah ini. ramai kasihan pada ibu bapa. Dan kepada yang membuat masalah ini, wajarkah mereka tergolong dam golongan yang bodoh dan cetek pikiran.?

Kata dari anda.?
Anda komen la sendiri di ruangan komen..:)


Suka entri ini.?

7 comments:

aku said...

wah baik btul budak tu hak2

takpe,pasni bangga la bdak tu dh ade pengalaman XD

del.nmn said...

budak2 memang suke ikut perasaan. x pikir panjang akhirnye
menyusahkan sume orang dan juge diri sendiri.
balik2 sok makbapak jugak yg disalahkan.

unwanted on January 29, 2009 at 6:04 PM said...

perkara ni x kan habis..
dalam seminggu byk mana yang jadi cam ni..
samada report atau tidak je..

Anonymous said...

badigol bdk skang ni..manghampakan ibu bapa... penat mengandung kan anak...besar buat malu keluarga......plng kesian mak bapak yg masih ampu ank w/pn ank tu dah sah2 jahat..ampu la sampai kepla kena pijak..

Anonymous said...

di larikan ke lombok kena sihir,murtad kristian kena sihir,keluar agama islam masuk agama lain pun kena sihir,di larikan kekasih secara pujukan kena sihir, apa yang berlaku zaman sekarang kebanyakan nya mainan sihir belaka.jangan ragu ragu apa yang saya tulis paercaya 100%
yang benar.
anti murtad

anisah mohd roslan on June 9, 2011 at 4:11 AM said...

salam..
sbenarnye kan, nk tegur sikit ni..
yg tulisan kuning tu x leh ke tukar warna black..?
berpinar mata aku dok baca...
puas gak la aku dekatkan mata aku ni kat screen punya nk tgk tulisan tu.. haha

siti noor hidayah on February 28, 2012 at 11:07 PM said...

nie budak bodo bin tolol

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted