Friday, July 17, 2009

Bagaimana Letak Kod HTML pada blog(shoutmix)[Tutorial]


Sebelum ini aku ada post pasal shoutmix. dan semestinya bila mendaftar sesuatu seperti itu kita kena letakkan kod yang diberi supaya apa yang kita mahu muncul dalam blog.:)

Bagi sesetengah orang (yang dah lama berkecimpung dalam dunia blog), mungkin tiada masalah.
bagi yang masih baru dan tidak tahu dimana hendak letakkan kod itu, tutorial ini khas untuk anda.:)

1) Login ke dalam blog anda seperti biasa. Kemudian dari 'dashboard', klik 'layout'

Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


2)Setelah anda klik 'layout', dia akan auto masuk bahagian 'page element'. Kemudian pada 'page element' anda itu, klik pada 'add a gadget'
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


3)Selepas itu anda akan lihat banyak senarai yang ada, cari "HTML/javascript", kemudian klik pada "+"
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


4)Satu paparan kosong akan dibuka, kemudian paste code yang anda mahu letak dalam blog ke dalam ruangan kosong. kemudian tekan "save"
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


5)Siap. Anda boleh lihat hasilnya dengan klik preview. Anda juga boleh mengubah kedudukan code itu dengan hanya drag pada mana² kawasan page element itu.Apabila anda sudah puas hati, klik 'save' untuk kekalkan kedudukan.:).
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


Selamat Mencuba.:)


Suka entri ini.?

3 comments:

sInicHi' on December 24, 2009 at 5:01 AM said...

thnx atas tutorial yg anda berikan...eheh..kalo nk wat ayt yg "Ai,takkan tengok je..." tu camne plak...?

paichow87 on January 28, 2010 at 4:15 PM said...

2 la bro, camne nak buat ayat camtu??

Anonymous said...

Camner plak nak paste ShoutMix kat wordpress. Dah ikut arahan spt di atas tp x kuar jgk.

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted