Friday, July 10, 2009

Cara Buat Autopost [Blogspot Tutorial]


Kali ini terasa hendak buat tutorial pula setelah lama menyepi.:)

Untuk kali ini aku akan tunjukkan cara bagaimana untuk buat autopost bagi blogspot.
Mungkin ada juga yang panggil nama lain cam 'post berjadual' atau pape sahaja.
Nama tidak kisah, yang penting kita tahu apa yang kita hendak buat. Betul kan.
Mungkin ramai yang tahu cara ni.
Dan tutorial ini dibuat kepada yang masih belum mengetahuinya.:)

Contoh yang biasa semasa menaip blog adalah seperti ini.
Katakan aku ada dua perkara yang aku hendak post, A dan B.
Entri A aku post sekarang. dan entri B aku hendak post pada pukul 6.00pagi.
So, takkan aku hendak bangun pagi untuk post B kan.?
So, masa inilah autopost digunakan.
Buat entri A dan B sekarang.
entri A post sekarang.
entri B buat sekarang tetapi tetapkan masa untuk post pada pukul 6.00pagi.(kalau hendak tarikah lain pun boleh.)

Berikut adalah langkah² yang sungguh mudah.:)

1)Login seperti biasa, kemudian new post.


2)setelah anda taip apa yang hendak post, anda tentu perasan 'post option' sebelah bawah-kiri entri yang anda taip kan.


3)Jika anda hendak ubah masa sahaja tanpa ubah tarikh, ubah masa sahaja. (Contoh entri ini dipost pada hari ini pukul 6.00pagi)


4)Jika hendak ubah tarikh, penting untuk diketahui bahawa formatnya adalah M/D/Y
bahagian depan mewakili bulan, dan tengah adalah tarikhnya. (Contoh, jika anda hendak post pada 10 Ogos 2009 pada pukul 6.00pagi, formatnya adalah seperti di bawah.)


5)Selepas siap, tekan publish post dan anda akan lihat paparan seperti bawah ini.
Ini bermakna kerja anda sudah selesai.:)


Suka entri ini.?

19 comments:

eyes143.. on July 10, 2009 at 1:49 PM said...

ni yg sy carik..
mekaseyh yerkk ~~

unwanted on July 10, 2009 at 8:19 PM said...

sama²..:)

robiatul on July 13, 2009 at 8:30 AM said...

Salam...
Tumpang tanye...
Yang time tok post tuh...
Ikot time kite or time dyorg???...

unwanted on July 16, 2009 at 11:12 PM said...

masa untuk post tu ikut masa kita..
kalau kol 6pagi, 6 pagi masa kita..:)

Anonymous said...

banyak ilmu sy dapat tqvm

anys on March 24, 2010 at 5:56 PM said...

ooooo...
cam nih rupanya...
senang ckit wat cm nih...
xdak la hari2 nk kena update.
auto post senang ckit..
hehe

Anonymous said...

bro, background white tp tulisan yellow and green. agak tidak sesuai. i need to "select all" utk membaca post anda

soffya cik bulan on April 5, 2010 at 4:54 PM said...

tp bkpe dok jadi pun soff...pastu dok kaur pun yg your post will be automatically published on tu...

unwanted on April 5, 2010 at 4:59 PM said...

Anonymous,
sbnrnya entri ini dibuat semasa templaet gelap dahulu, so bila tukar template warna jadi tak ngam pula.:).
thnx utk igtkan, nnt aku tukar.:)

soffya cik bulan,
mmg patut jadi macam tu pun.
baru auomatik post.
or maksud mu nak buat sticky post.?

yahaya on May 2, 2010 at 12:30 PM said...

tulisan kuning rasa macam tak selesa nak tengok.

Muhafis on July 17, 2010 at 10:38 AM said...

ak pilih untuk entry yang
lama-lama di hadapan.
sangat berguna macam tu, adjust tarikh atau waktunye sahaja. barang-baik.com
tidak banyak perlu update, rasanye

::Mastura:Zakaria:: on July 19, 2010 at 10:13 PM said...

inilah yang dicari2..tq sgt2..

Cik Anis on August 31, 2010 at 2:35 AM said...

thanks,,da jumpe ape yang dicari...^^

.::: Princess MOMOY :::. on November 23, 2010 at 2:48 AM said...

macam tu rupanyer. thx sgt...
leh la adjust posting bg cantik sket...
x ler bersusun date sama

Nur Mudrikah on December 15, 2010 at 10:07 PM said...

thanks 4 sharing ea..hepi blogging okeh!

nana_picanto83 on March 26, 2011 at 11:44 PM said...

ten q..
pengetahuan yg amat2 berguna...
boleh praktiskan selalu bila kesuntukan masa nk update entry yg selanjutnya, ten q

Sufy Danni on April 2, 2011 at 10:06 PM said...

salam... saya nak tanya macam mana ek kita nak buat [1][2][3] yang akan linkkan nombor bab ke page bab cerita yg kita post. Seperti dalam blog novel yang lain. saya harap en. dapat membantu blogger baru macam saya nie. Terima kasih.

Rahmad on April 16, 2011 at 2:38 PM said...

perkongsian yang amat berguna..
Sbb bukannya hari2 kita dpt update blog kn(x3)..

Jalan2 kat Sini

Cinta hazanis on January 24, 2013 at 1:06 PM said...

yeah! suka2. tq.:)

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted