Wednesday, July 08, 2009

Firefox 3.5 vs. Safari 4 vs. Opera 10 vs. Chrome 2 vs. IE8


Sebelum ini aku ada post installer firefox 3.5. dan sangat dicadangkan kepada sesiapa sahaja yang masih melayari internet menggunakan Internet Explorer untuk bertukar kepada firefox, selain dari google chrome.

Kali ini aku tunjukkan kenapa.
Perbandingan yang ditunjukkan adalah menunjukkan browser yang paling latest setakat entri ini ditulis iaitu Firefox 3.5 , Safari 4 , Opera 10 ,Chrome 2 , IE8 .
dan semestinya tumpuan terarah kepada firefox dan Internet explorer serta sedikit chrome.:)


Daripada gambar pertama dibawah, semakin pendek bar, semakin baik browser tersebut.
Dan rasanya anda dapat lihat betapa jauhnya internet explorer berbanding browser lain.


Untuk gambar yang kedua ini pula,
semakin panjang bar semakin baik sesebuah browser.
sungguh, chrome jauh meninggalkan pesaing diikuti oleh safari dan firefox di no 3.
tetapi lihatlah dimana IE8.
Lagi sekali IE jauh ketinggalan.


Dan daripada apa yang aku baca, kenapa ramai yang menggunakan firefox berbanding safari walaupun safari di kedudukan kedua.? Jawapannya adalah kerana firefox lebih friendly user dan banyak penambahan(add ons) yang boleh dilakukan berbanding safari.
chrome jangan kata la. Statistik penggunaannya semakin naik sekarang.
Aku pun menggunakan chrome dan firefox3.5 sekarang.:)


Berbalik antara firefox dan internet explorer,
jelas, nyata dan bersuluh, firefox lebih baik dari internet explorer.:)
oleh itu, bertukarlah kepada firefox ataupun chrome.:)


Jika anda menggunakan internet explorer, dan mencari dimana boleh dapatkan firefox,
disini aku senangkan pencarian korang.
Masuk ke link ini. Download Firefox 3.5.


Suka entri ini.?

6 comments:

Alepela on July 8, 2009 at 10:32 AM said...

yeah,firefox n chrome terbaek~ dua2 aku gune..n_n

adenaufal on July 8, 2009 at 12:09 PM said...

ya tu benar...
ie8 jauh ketinggala...

tapi, selain ie8, rencananya mirosoft akan mengeluarkan browser yg lebih aman.. :D

aran said...

bro...nak tya ckit...

ari aku ada install firefox 3.5 tu..

yg jd masalahnya..

IDM xfungsi time nak download video lam youtube..

camna ek???????tolong aku..

unwanted on July 9, 2009 at 11:27 AM said...

Klu jadi masalah cam tu.
cuba ko try cara ni.

Buka IDM, p kat option > general >, tengok bahagaian integrate IDM into browsers.
Pastikan tick yang untuk mozilla firefox.
Klu tak jadi sekali try dua/tiga kali.

Klu tak jadi gak terpaksalah ko uninstall IDm tu, kemudian install balik..:)

Anonymous said...

leh caye ke statistik bar chart tu...?...erm?..

unwanted on November 9, 2009 at 9:54 PM said...

ok je aku rasa untuk percaya statistik tu.
sebab dari pengalaamn aku pun firefox mmg ok.
chrome pun ok. tp aku lebih biasa guna firefox.:)

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted