Friday, July 24, 2009

Ketahui Jika Ada Komen Pada Entri Blog Anda Melalui Email


Sebenarnya aku tidak tahu bagaimana hendak buat tajuk untuk entri ini.
Tetapi rasanya selepas penerangan yang sedikit ini, akan paham la apa maksud aku yang sebenar.:)

Contohnya begini. Anda ada blog kan. dan sudah tentu anda ada entri yang banyak dalam blog anda. Katakan anda ada entri bertarikh 12 Februari 2009, bagaimana anda hendak tahu jika ada orang komen pada entri tersebut pada hari ini.? Takkan anda hendak periksa semua entri anda untuk pastikan samada ada komen baru atau tidak. Bukankah itu menyusahkan dan begitu membuang masa.:)

Oleh itu, terdapat cara mudah untuk para blogger untuk ketahui samada entri anda baru sahaja dikomen oleh seseorang.Dan anda akan dapat tahu melalui email.

1)Login akaun anda, dan dari dashboard, klik pada setting



2)Selepas itu klik pada comments


3)Apabila paparan sudah dibuka, scroll sampai bawah sehingga anda jumpa 'comment notification email'. Masukkan email anda. anda juga boleh masukkan lebih dari satu email, kemudian save.. siap..:)


Apabila ada seseorang yang komen pada entri anda, contoh yang keluar pada email yahoo adalah seperti berikut.,


So senang untuk anda ketahui bila dan entri apakah yang mempunyai komen terbaru kan.:)



p/s: terdapat perbezaan jika masukkan gmail dan yahoo.
contoh kalau entri sama ada 3 komen baru,
dalam yahoo akan dapat 3 email.
dalam gmail akan dapat 1 email sahaja, tetapi ada ketiga2 komen.
Boleh cuba mana² yang anda berkenan..:)

Happy blogging.:)


Suka entri ini.?

7 comments:

IxoR@ on July 24, 2009 at 10:10 AM said...

Bro...sangat2 berterima kasih. Memang info ni berguna....

Kalau tak kan, jenuh gak nak check satu2...tak pun mungkin komen tu tidak terbaca....

Terima kasih ya.

adenaufal on July 24, 2009 at 10:59 PM said...

aku dah tahu nie...
sampai-sampai di hotmail, sudah melebihi lebih dari 1000 :))

lawatan kembali diharapkan sangat :)

unwanted on July 25, 2009 at 12:43 AM said...

@ixora : sama². lepas ni senang nk balas komen sape².:).

@adenaudal: aku pun dah lama tahu, tp baru terpikir nk post.:)

~amy liana8886~ on August 7, 2009 at 2:23 AM said...

tenkiu..slame ni duk cek satu satu..ni sgt berguna..mekasih..

unwanted on August 12, 2009 at 4:24 AM said...

sama².:)

Akmal Rahman on March 22, 2010 at 2:00 PM said...

thanx bro...

P U P U T on April 28, 2010 at 2:14 AM said...

wahhhhh...mmg betul3 berguna info ni...tengkiyu ek...^_^

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted