Saturday, August 22, 2009

Buat Background Dalam Post ( Tutorial )



Hari ini aku hendak tunjuk sesuatu yang menarik bagi seorang blogger.:)

Andakah anda perasan background untuk post ini.?
Bukan seperti background yang biasakan.(background ni macam bunga² je.ha3)

Tutorial untuk membuat background untuk post adalah begitu senang.

Apa yang bagusnya adalah, anda boleh pilih gambar apa sahaja yang anda mahu untuk background, dan anda boleh pilih untuk hendak letakkan dalam post yang mana satu untuk blog anda.

Apabila anda login pada blog anda, letakkan kod ini dalam new post anda. (pastikan semasa kod ini di paste, new post anda dalam keadaan 'edit html' bukan 'compose'- ini untuk mengelakkan code warna dicopy sekali.:)

<div style="background:url(Link gambar disini) no-repeat;">
Taip segala entri untuk blog anda disini.
</div>



- Letakkan link gambar pada tulisan kuning (kalau anda upload dalam blog kemudian copy url gambar lagi bagus.:)
-Taip apa sahaja entri anda seperti biasa dalam kawasan hijau. Atau kalau hendak lebih mudah, buat apa sahaja entri, tetapi ending mesti ada </div>


Itu sahaja.

Apabila anda post anda akan lihat kesannya.

p/s:
-pastikan anda pilih backgdround yang bersesuainya agar pengunjung blog anda tidak pening membaca.
-Jika gambar yang anda gunakan andalah kecil, boleh tukar 'no-repeat' kepada 'repeat'

BONUS: anda boleh dapatkan background yang aku jumpa dalam web disini, http://backgrounds.picaboo.com

Happy blogging and happy ramadan.:)





Suka entri ini.?

19 comments:

IxoR@ on August 22, 2009 at 10:18 PM said...

wah...cun arr...thank you for sharing.

klu ixora buat kat blog ixora, awk rasa pening tak? nak cuba la..kaler hijau...

;D

unwanted on August 23, 2009 at 4:17 AM said...

owh,
kalau hendak buat background, biasanya jangan pilih warna yang terlalu banyak. kalau boleh satu warna je yang dominan.

Kalau hendak tahu ok tak senang je.
Lepas post, kalau kita boleh baca dan rasa ok, ok lah tu.
Kalau kita pun ssh nk baca, maknanya kena tukar background la.:)

::AnEp:: on September 14, 2009 at 9:32 PM said...

thnx 4 sharing...klu de mse nk torai buet jg..

unwanted on September 15, 2009 at 7:20 AM said...

torai la buet skali:)

mustaqim on October 6, 2009 at 3:14 PM said...

TQ USEFUL TUTORIAL UNWANTED86 GIVE FIVE TO UR BLOG INFO SGT MENARIK SEKALI

unwanted on October 12, 2009 at 6:47 PM said...

sama².:)

neesa_jun on November 10, 2009 at 10:58 PM said...

makasih...saya dah cuba...dah click nuffnang... =)

itsmeliss75 on November 13, 2009 at 6:07 PM said...

nk cuba bwt gak arrr
klau cantik nt komen ek...

Anonymous said...

x jadi pon..
cne??
=(

L3onydus on December 28, 2009 at 2:17 AM said...

tq bro.aq wat jadik..kalo nk letak tgah2 camner??yang aq wat jadik gak.tapi duk kat sblah kiri.

Saddan on March 22, 2010 at 12:14 PM said...

xjadi r..woed x msuk dlm gambr..

Muhammad.................. on June 5, 2010 at 9:32 PM said...

xjadi pon..aku try 2 kali x jadi..camne ek.

izny on September 1, 2010 at 1:12 AM said...

xjadi pon T_T

lingling on October 26, 2010 at 6:14 PM said...

camne nk upload mlalui uRL ek?

part tu x paham...

RyanOnline™ on March 26, 2011 at 4:20 AM said...

haha

Misz Emiylia on April 23, 2011 at 11:41 PM said...

nk tanye ckit..mcm mane nk amek background dr http://background.picaboo tu?? tk bole nk download laa dr situ..tolong sy..time kasih tidak terhingga..:)

SYAIRAH on June 20, 2011 at 2:36 PM said...

EMMM.....THANKS....

khunsuriyatit on July 18, 2011 at 9:38 PM said...

memang tak paham part backup templat tu

hana ochaka on February 21, 2013 at 4:38 PM said...

okey best tutorial ni tapi complicated nak wat untuuk satu2 post . kalau skaligus untuk post lain tak leh ke ?

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted