Saturday, August 01, 2009

Letak Icon Pada URL Blog Anda


Adakah anda perasan icon pada blog ini.?
Sudah pasti bukan icon yang seperti ada tengok pada blog biasa bukan.?
Kalau yang biasa, iconnya berwana oren ada tulisan B.
Kalau blog ini, iconnya orang tengah main bola (rasanya.:)
dan anda juga boleh letak gambar apa sahaja yang anda suka.:

Jika sebelum ini iconnya begini.

Apa kata kalau tukar menjadi seperti ini.

ataupun lain².:)


Kalau tidak silap aku benda ini dipanggil favicon.
Bukanlah aku hendak cerita banyak tentang sejarah ke apa, kali ini aku akan tunjukkan bagaimana untuk meletakkan icon pilihan anda pada blog anda seperti yang diletakkan dalam blog ini.:)

Sila pastikan anda mengikuti langkah yang diberi satu-persatu untuk memastikan semuanya berjalan lancar.:).


1) Cari Icon Kesukaan Anda.
Sebagai permulaan, pastikan anda mempunyai icon untuk dijadikan icon untuk blog anda.
Jika yang sudah ada, tiada masalah.
Jika masih mencari² icon yang sesuai, boleh juga lihat² dalam web berikut

http://www.freeiconsweb.com/index.html
http://www.gifanimations.com/
Atau jika masih tidak berkenan, cari je dalam google.:)

untuk icon ini, biasanya file gambar adalah format gif, jpg, jpeg, png. Anda boleh cari samada gambar yang static atau animated. Biasanya size (pixel) icon adalah 32x32 atau 34x34 atau 128x128. Untuk tutorial ini, jangan ambil file yang jenis .ico (sebab takut susah untuk upload nanti.)

Katakanlah, aku sudah ada icon, dan icon yang aku suka adalah ini.

2) Upload icon anda ke imageshack.us
Langkah seterusnya anda perlu uplaodkan gambar anda. Boleh gunakan apa² web hosting, imageshack atau photobucket atau lain². Tapi aku cadangkan imageshack sbb tak perlukan pendaftaran untuk upload.



Selepas upload sila pastikan anda ada direct link untuk gambar anda untuk dimasukkan dalam kod nanti.




Langkah seterusnya,adalah untuk letakkan code ke dalam blog anda. Oleh itu, pastikan anda login dahulu ke blog anda.

Langkah²nya adalah seperti berikut.

1)Dari dashboard blog, klik pada layout


2)Klik pada 'edit html' kemudian tick pada 'expand widget templates'


3)Seterusnya, anda hendaklah backup dahulu template anda dengan klik pada 'download full template'. Jika masih tidak faham bagaimana dan kenapa hendak buat backup ni, sila rujuk sini.backup template blog.

4)Daripada paparan skrin anda, klik edit, kemudian find. Dalam bahagian kotak dibawah, taipkan < /head>


5)Buka link dibawah untuk lihat code, selepas itu copy code yang diberi kemudian paste sebelum < /head>, selepas itu, gantikan dengan direct link icon anda dari imageshack yang anda upload.

KLIK SINI UNTUK PAPARKAN CODE

Seterusnya klik preview untuk lihat icon anda menjadi atau tidak, kalau menjadi, apa lagi, SAVE..:)


Diharapkan anda semua tidak menghadapi masalah untuk semua ini..
Pilihlah apa² icon yang cantik untuk blog anda.
Nanti bila tengok blog sendiri, baru bertambah semangat..:)

HAPPY BLOGGING..:)


Suka entri ini.?

29 comments:

IxoR@ on August 1, 2009 at 11:25 PM said...

sebelum ni, ixora tertanya-tanya juga mcmana nk bikin...skrg dah paham la skit...

nanti nk buat kt blog sendiri la...

terima kasih kerana tunjuk ajar....

:D

ariyon176 on August 2, 2009 at 2:26 AM said...

bru faham sket..tq la..tanya sket kalo kita just copy link dr mana2 website tanpa save kt pc dn upload balik..boleh juga kan..lagi cepat rasanya..

unwanted on August 2, 2009 at 6:50 AM said...

>>Ixora, sama², nnt boleh la tgk ixora letak icon apa..:)

ariyon176. aah, boleh juga kalau nk buat cam tu.tapi ada juga website yg suruh download utk tgk icon, so kena la upload smula. kalau yang dah ada 'image location', copy je.:)

chet_nov said...

ha.. tgh men bola ke..
ingt dia tgh menari...
hahahahah

pu3aan on August 5, 2009 at 1:42 PM said...

nice tutorial..
pu3 dh try dh..sukses gitu..
thanks a lot!!
try le tgk..

unwanted on August 6, 2009 at 4:14 AM said...

chet_nov
tengah main bola sambil menari kot.ha3.

pu3aan
dah p tgk.
tahniah sbb dah berjaya.:)

pu3aan on August 6, 2009 at 8:49 AM said...

thanks for ur cdgn2 tu..
aritu baru tukar layout..so..ade yg ilang.tarikh tu pun xpasan plak xkuar..
seb baik u tegur..ehehe..
tq eh..??
aklo ade tutor2 menarik yg len bg le lg..leh cube try test lg..
eheheh..

acap_2405 on August 20, 2009 at 6:38 PM said...

thankz bro..
menjadik bro..
thankz..
hehehe..

unwanted on August 22, 2009 at 1:12 AM said...

klu yang menjadi tu, tahniah..:)

ALAM on October 5, 2009 at 11:40 PM said...

TQ UNWANTED DAH BERJAYA AKU BUAT HEHEHHEE
TUTORIAL NI BEST!!!!

PeJuAnG HiDup on October 8, 2009 at 2:26 AM said...

mnarik tutorial ni. ada lg?

unwanted on October 8, 2009 at 12:12 PM said...

tahniah alam..:)

pejuang hiduo, cuba tgk pada kategori tutorial.
harap² ada la yg berkenan.:

Onez on October 14, 2009 at 10:51 AM said...

thanks..

CikguYiee on October 19, 2009 at 5:18 PM said...

Thankz.setakat ni dah try buat icon ni,blink dan link warna warni.cukup mudak rupanya.terima kasih banyak2.

unwanted on October 19, 2009 at 5:33 PM said...

Sama²..:)

KamarulR on November 4, 2009 at 7:49 PM said...

thx cikgu...
memang menjadi :D

unwanted on November 9, 2009 at 12:21 PM said...

sama²..:)

xtahu on November 18, 2009 at 10:44 PM said...

tq banyak2.ilmu yg saudara berikan amat berharga pada saya

LubAng jAmbaN on November 29, 2009 at 6:24 PM said...

trimaz dude...ko memang hebat...

^^AnGGun^^ on December 13, 2009 at 9:07 PM said...

yeye!!bejaya gak buat icon kat url blog..tengs yea!! dulu2 wat tak jadik..jelesh jek tgk url blog org len..ehehehe

Anonymous said...

tq.. byklah dpt info dr blog ni....

MILIETERST on February 10, 2010 at 3:01 PM said...

Terima kasih tip-tipnya.. sangant bermanfaat untuk saya...

cermin mata on July 27, 2010 at 11:42 PM said...

terima kasih unwated the best

nunaa on August 12, 2010 at 10:56 PM said...

tak menjadi pon :( sedihh

Mayra Hilton on September 22, 2010 at 12:13 PM said...

salam.nape sy wat sebelom neh xmenjadi ek?

Zetchi Henry on November 18, 2010 at 11:45 AM said...

thnx sgt2...
hehhe saya dah berjaya

jansmithxxx on June 27, 2011 at 5:27 PM said...

Thanks for the good blog site Ray Ban. There are plenty of wonderful images. Preserve sharing this kind of strategies inside the future in addition RayBan. This was truly what I used to be wanting for, and I'm glad to came right here Ray Ban 3025 Aviators! Thanks for sharing the these kinds of information and facts with us .

Ashraf N Amer Is here.. on December 22, 2011 at 10:50 AM said...

thanx..

Anonymous said...

I think this is among the most significant information for me.
And i'm glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

Look into my site :: fake ray bans

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted