Saturday, September 12, 2009

Cara Buat Blogroll ( Tutorial)


Sebelum ini ada seorang pengunjung blog ini yang bertanyakan bagaimana untuk membuat blogroll.
Apa itu blogroll.?
Untuk memudahkan, cuba anda perhatikan shoutbox blog ini, boleh di msg sampai ke bawah dengan hanya tarik ke bawah bahagian tepinya.

Kalau belum faham lagi, cuba anda perhatikan bawah ini. Dan anda akan faham apa itu blogroll.:)

Contoh blogroll.



Bagaimana hendak buat blogroll ini.?
Disini aku tunjukkan cara yang mudah selepas anda tengok kod dibawah.:)

Cara : Copy code ini kedalam entri blog anda, ataupun letakkan di 'page element' meggunakan 'HTML/javascript' (jika tidak jelas lagi cara letak kod ini di page element, rujuk sini.)

<center><div style="border: 1px solid rgb(238, 238, 238); padding: 10px; overflow: auto; width: 283px; height: 60px;">
<ul>
<a href="http://www.bharian.com.my/" target="_blank">Berita Harian</a>
<a href="http://www.kosmo.com.my/" target="_blank">Kosmo</a>
<a href="http://www.utusan.com.my/" target="_blank">Utusan</a>
<a href="http://www.hmetro.com.my/" target="_blank">Harian Metro</a>
<a href="http://www.google.com.my/">Google</a>
<a href="http://www.yahoo.com/">Yahoo!</a>
<a href="http://www.linkdisini.com/">Apa Sahaja Disini</a>
</ul>
</div></center>



Penting: pastikan kod yang anda copy ini anda paste dalam keadaan 'edit html'. Ini untuk mengelakkan kod warna di copy bersama.

Panduan:
1) Tukarkan 283px dengan lebar yang anda kehendaki seperti 300px
2) Tukarkan 60px dengan tinggi yang anda kehendaki seperti 120px
3) Tukarkan link berwarna ini dengan tajuk yang anda kehendaki.
4) Tukarkan link berwarna ini untuk web dimana link anda akan dibuka.
5) Untuk buatkan link dibuka dalam page yang sama, buang kod " target="_blank""
6) Anda juga boleh mencuba untuk mengubah beberapa code seperti border, padding .:)

Apabila sudah siap, anda boleh save untuk melihat hasilnya.


Suka entri ini.?

11 comments:

Dak Wan on November 3, 2009 at 4:59 PM said...

Ok, bro tqs 4 the tutorial. :)

unwanted on November 9, 2009 at 12:03 PM said...

sama²..:)

I M A N on April 25, 2010 at 2:15 PM said...

tq!

rayban wayfarer on July 19, 2010 at 6:22 PM said...

tq ya

suzie rahman on August 28, 2010 at 3:27 PM said...

salam nk tnya..utk wat scroll pg bloglist sma juga ker? cmna nk dapat kn link bloglist?

unwanted on August 28, 2010 at 6:31 PM said...

suzie rahman,
bloglist ada cara yang lebih mudah berbanding menggunakan kaedah blogroll ni.
pergi ke dashboard > design > add a gadget > bloglist.

yahaya on November 27, 2010 at 9:41 AM said...

nice tips

Nazihah on December 20, 2010 at 6:10 AM said...

tengs a lot,!dah jadik!:)

: ρʏզαн ƨcнɛитα ! on January 7, 2011 at 11:48 AM said...

: bole ta na msok ken wishlist ke dlm blogroll ney ? -,-'

dream3r on October 18, 2011 at 10:04 PM said...

thanks! untuk maklumat yang menarik ney!
nnti aku try... pape pun, blog ney memang banyak tips2 menarik best giler!! hee

http://dak-os.blogspot.com/

Nur Azila on December 1, 2011 at 7:38 PM said...

macam bloglist tu, sy da gunakan kaedah dashboard > design > add a gadget > bloglist.. tapi sy nak dy berscrol macam unwanted ajar tu.. macam mana ea nak buat?

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted