Sunday, September 13, 2009

doPDF - Tukarkan File Dokumen anda Kepada PDF


Pernahkah anda terpikir bagaimana file PDF(Portable Document Format) dihasilkan dari pelbagai file dokumen.?
Bagi yang ada Adobe Acrobat, biasanya sudah tahu kerana file PDF juga boleh di'create' di Adobe Acrobat, walau bagaimanapun, tidak mudah untuk mendapatkan software Adobe Acrobat, selain saiznya yang agak besar(207MB).
Biasa yang di'install' pada sesebuah komputer adalah Adobe Reader, bukan Adobe Acrobat.

Contoh file PDF adalah seperti di bawah.


Kali ini aku ingin berkongsi installer yang sangat bagus untuk menghasilkan file berbentuk PDF.Antaranya, semua jenis dari Microsoft office, file gambar seperti bmp, jpg, jpeg, tif, software engineering seperti matlab, mathcad, autocad, solidwork dan banyak lagi.

Senang cerita, apa sahaja file yang mempunyai command 'print', maka file tersebut boleh ditukar dalam bentuk PDF.

Intaller untuk menukarkan file kepada PDf adalah doPDF 6.3 (6.3 versi terbaru)


DOWNLOAD LINK.


dopdf


Bagaimana menggunakan software ini.?

1)Download installer dan install seperti biasa.


2) Pilih file yang anda hendak tukarkan kepada PDF (aku ambil contoh microsoft word 2007), Cari command 'print'
doPDF


3)Pilih doPDf v6 kemudian tekan 'ok'( Bagi yang ada aplikasi printer pada komputer, kalau tiada printer, akan terus ke doPDF v6 )
doPDF


4)Kemudian 'browse' untuk tempat dimana anda hendak save file PDF ini.
Kemudian tekan save.
(apabila siap akan buka automatik untuk paparan.:)
doPDF


5. Siap. senang bukan.:)


Suka entri ini.?

5 comments:

kuizikel on September 13, 2009 at 3:48 PM said...

thanks 4 sharing..

klu memang dah ada MS Office 2007, guna je add on, download free kat website microsoft, bleh convert terus ke pdf tanpa ada software lain..

klu guna OpenOffice lagi senang, terus convert tanpa pakai apa2 software...

unwanted on September 15, 2009 at 7:01 AM said...

sama².:)

klu word biasanya tiada masalah.
kalau guna dopdf ni senang sebab boleh tukar kepada pdf apa sahaja yang ada command print.
dan aku biasanya guna pada solidwork ataupun autocad dan sekali sekala pada web.
dulu printscreen je.ha3

rayban wayfarer on July 15, 2010 at 5:28 PM said...

terima kasih kerana berkongsi ilmu

Anonymous said...

owhh baru taw leh tukar sebenarnya..toche2

never give up on November 29, 2010 at 4:10 PM said...

tq2.sgt.. donlod sofware converter pdf yg lain sume ade watermark

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted