Monday, September 14, 2009

How To Disable Right Click - Easy Step


Adakah anda tidak suka orang lain mengambil apa sahaja kandungan dalam blog anda.?
Dan pada masa yang sama anda tidak suka dengan kod² yang berserabut yang perlu di edit dalam 'edit html'. Kini ada cara mudah untuk realisasikan hasrat anda.:)

Kenapa Perlu Disable Right Click.?
Kebiasaannya,seseorang pemilik blog akan menggunakan fungsi ini untuk megelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Samada tidak senang ayat mereka ditiru bulat² (copy paste), ataupun untuk mengelakkan bandwidth habis digunakan. Kebiasaan alasan yang aku selalu baca adalah kerana ada orang yang copy entri mereka bulat².

Berikut adalah contoh msg yang akan keluar apabila anda aktifkan disable right click




Berikut adalah cara yang mudah untuk menggunakan fungsi ini.


1. Copy kod ini (aku dah test kod ini, dan memang berfungsi. aku test sekejap je.:)

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>



2. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog anda.
Dimana.? Login,dari dashboard pergi ke Layout>Add a Page element >html/javascript


Apabila sudah siap, save dan lihat kesannya pada blog anda.:)


SELINGAN:
Kalau ikut pendapat aku la, rasanya bagi kes² yang kecil seperti orang tiru ayat anda sikit², tidak perlu disable right klik. Ini kerana, kebiasaannya pengunjung akan berasa 'tidak senang' apabila sesebuah blog mengunakan fungsi ini. Dibimbangi pengunjung yang berpikir seperti ini "alah, bukan ada apa pun hendak copy" Kalau tidak pun, "hebat sangat ke blog dia sampai disable right click.". Tetapi bagi yang kes berat, memang patut untuk disable right klik.

Hendak tahu kenapa aku tidak gunakan fungsi ini dalam blog aku.?
Kerana memang tujuan aku buat blog ini untuk berkongsi dengan semua orang. So apa² yang ada dalam blog ini samada gambar, video, tutorial dan apa sahaja memang tujuan untuk dikongsi. Dan semestinya anda bebas untuk mengambilnya walaupun tanpa minta kebenaran dari aku. Cuma kalau hasil aku taip tu adjust la sikit ye. Lagipun aku bukan pandai sangat bab penulisan ini.:)


Suka entri ini.?

18 comments:

Nur Hidayah Bt Abdullah on September 14, 2009 at 11:31 AM said...

a'ah btol2!! mcm bgus sgt klo letak disable right klik nieyh,rs mcm geram giler..tp nk wat cmna hak msg2 kannnnn!! thanx a lot =p

Iefadesign on September 14, 2009 at 11:34 PM said...

yela...fa pun stuju gan dayah,4 unwanted,banyak ilmu yg fa dpat dri blog ni,budi baik mu akan dikenang sampai bila2...tq alot

unwanted on September 15, 2009 at 7:04 AM said...

sama²..:)

tp memang pelik perangai manusia ini.
dulu aku pernah baca, ada orang copy entri dia bulat².
kalau pasal tutorial atau gambar ok la hendak copy.
ini diari hidup pun dia copy paste..ha3.
pelik²..

megat syah on September 29, 2009 at 10:35 PM said...

mmg patut pon x dibuat disable nie sume..
menyusahkan kalo kite nk bukak kink ke new tab..jem2..

wan2911 on October 3, 2009 at 1:04 AM said...

aku rase macam nak pecahkn je blog orang yang xleh right nih....buahaha

sweet.ants on October 3, 2009 at 1:49 AM said...

aku x ske blog yg xleh right click. nak open new tab pon x leh ke? ssh laa camni. setakat blog cte hal personal x perlu laa ' no right klik' phuiii... sape tah nk copy paste

Anonymous said...

thanks yo//

Pejuang Kesenian Extreme on December 26, 2009 at 11:07 AM said...

BRO,KONGSI TU KONGSI JUGA
TAPI JANGAN SAMPAI ORG TEKAP BLOG KAMU
AKU PENAH JUMPA POST TUTOR SAMA MACAM KAMU
SIAP WATERMARK KAT GAMBAR PUN SAME
APE CITE..

unwanted on December 26, 2009 at 12:21 PM said...

Pejuang Kesenian Extreme..
bagi aku still x de masalah kalau dia copy tutorial n siap ada watermark sekali..
tutorial normal la kalau kongsi.
bagaimana pula dengan watermark.?

satu soalan..
ko nampak tak tu sebenarnya prmosoi free untuk blog ini.?..:)

neoxaznee on February 4, 2010 at 1:37 PM said...

thanks...

Anonymous said...

disablekan right click pun still ade cara nak copy gak. hehehe.

Anonymous said...

aik? xkan buang kot komen aku. ilmu tuuu.. hahaha

unwanted on March 7, 2010 at 10:22 PM said...

Anonymous,
aku kena delete komen tu sebab kalau ada komen tu maknanya tiada guna untuk tutorial ini.:)

sebenarnya aku ada cara lain yang tidak perlu disable benda tu. just klik aku dah boleh disablekn right click tu. tp aku tak buat entri tu pasal ada entri ni.:)

so konsepnya senang,
kalau aku buat entri 'security', takkan aku hendak bagitahu pula bagaimana cara hendak break security tu kan.:)

Anonymous said...

hahaha, ok. mmg ade cara lain pun. ok irespect that. nice, ko bnyk share ilmu kat blog.

Anonymous said...

bile unwanted86 nk buat blog berdomain .com
baru smart
ade kredibility..

rayban wayfarer on July 15, 2010 at 5:22 PM said...

ya betul harap boleh tukar ke .com sebb earning nuffnang dah banyak

raudah on July 13, 2011 at 11:41 AM said...

huhuhu tnQ

fLoRe$+ LoVe on February 18, 2012 at 11:00 PM said...

thanks so much...
:)

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted