Sunday, October 18, 2009

Jenayah Siber Versi Baru


Korang selalu dengar jenayah siber bukan.?
Kalau korang tidak tahu apa itu jenayah siber, at least korang akan tahu apa itu hackers atau pengodam dan banyak² lagi.Semuannya merujuk kepada perlakuan jahat di alam maya ini. Banyak kerosakan yang disebabkan oleh penjenayah maya ini.



Tetapi hari ini, aku ingin bagitahu satu lagi cerita berkaitan jenayah siber.
Sebuah kisah jenayah siber yang terbaru.
Sebelumnya belum pernah wujud.
dan aku rasa tiada pun hacker² yang terpikir cara ini.
Dan aku rasa korang pun tidak akan terpikir..:)

Bentuk jenayah siber terbaru yang dikesan adalah.:
"Mencuri gambar anak orang lain, kemudian masuk contest yang dianjurkan di alam siber". (dan yang bestnya menang pula..ha3.)

Berikut adalah kisahnya

Ada satu contest yang dianjurkan oleh seorang blogger.
Contest untuk mencari budak/bayi dengan pose terbaik yang memakai snow cap.
(Aku tak bagitahu link untuk blog ni sebab aku tak nak korang p sana. ada la sebabnya..ha3.)
Setelah contest itu tamat,pemenangnya pun diumumkan.


Hendak tahu dimana jenayahnya.?
Jenayah ini bukan bentuk hack blog orang atau apa, tetapi setelah beberapa ketika dikesan bahawa gambar budak yang menang itu adalah gambar anak orang lain.
Apa lagi,
riuh rendah, gempak gempita la sesiapa yang berkaitan..
So aku bagitahu link hackers yang sangat kreatif mengambil gambar anak orang lain kemudian mengaku anak sendiri.
korang boleh buka dan tengok sendiri..ha3.
http://nurrabecca.blogspot.com/
(gmbr krdt kpd mak asalnya.link kat bawah.:)

Dan berikut adalah link emak budak itu yang sebenar..
STUPID MOTHER WHO STEAL MAYA's PICTURE!!!

So, korang kalau hendak cerita yang lebih lanjut dan gempak lagi bolehlah berkunjung ke blog yang aku bagi link kat atas.:)

Blog pencuri maya memang teruk la kena hentam,
Blog ibunya, mestilah melahirkan rasa simpati..


---------------------

p/s: Macam² la manusia sekarang ni, ambil gambar anak orang lain kemudian mengaku anak sendiri pun ada...ha3

erm...
Ada tak sesiapa yang hendak ambil gambar aku..
Kemudian mengaku aku ni anak dia..
Mana la tahu hendak masuk contest "Jejaka Macho" ke..hahaha"


Suka entri ini.?

11 comments:

amoi on October 18, 2009 at 2:37 AM said...

sape betul sape salah neh? hoho.
skg dh bahaya dowh. gbr yg sopan2 pung org leh curik letak kat website kotor.hoho.

Anonymous said...

jom gi kutuk ramai2...hahahahhaa

acap2405 on October 18, 2009 at 9:37 AM said...

hohoho..
sian..
gerenti rebaca tuh kesunyian sebab tuh carik anak orang tuh..
hohoho

six_6pm on October 18, 2009 at 9:49 AM said...

Ohooo,,,

penipuan dikesan, ni jenayah siber namanya ni,
nak kena sebat cam kartika, opss boleykah camtu,
k, aku setuju,
jom kutuk ramai2,

p/s apsal dia tak amik gambar aku yg cumel ni,,kikikilala

d|n on October 18, 2009 at 11:24 AM said...

ape ntah motif beliau rembat ank org..huhu

zaradgreat on October 18, 2009 at 3:20 PM said...

uiii...
bahaya2 zaman skang nih
bahaya2....

kawie2020 on October 18, 2009 at 10:53 PM said...

dasat sungguh perbuatan begini... bleh lapor polis x? ade x peruntukan undang2 utk menyekat jenayah camni?

unwanted on October 19, 2009 at 12:44 AM said...

amoi,betul gak, byk gambar² yang sopan masuk dlam laman yang tak baik.
lagi² klu yang cantik²..

acap2405, ko jadi la anak angkat dia, sian dia..ha3

six_6pm, dia tak jumpa lagi gambar ko kot. nnt klu dia jumpa dia rembat la gambar cumil² ko..:)

kawie2020, klu bab internet ni rasanya tak lapor pada polis tp lapor pada SKMM. tp tak tahu la dorang kisah tak kes yang berprofile rendah macam ni..:)

Anonymous said...

macamna nak buat watermark atau blur kat gambar????

unwanted on October 19, 2009 at 5:39 PM said...

Klu hendak watermark gambar boleh tengok tutorial ni.
watermark gambar : tutorial

::alwaniamalini:: on October 19, 2009 at 9:41 PM said...

huhuh camtu pulak ye...

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted