Tuesday, October 06, 2009

Buat Link Dalam Blog Berwarna-warni (Tutorial)


Kali ini aku ingin berkongsi satu tutorial mudah (asyik mudah je aku ni.:).
tetapi dapat menambahkan lagi seri pada blog anda.
kena la aku buat tutorial memandangkan internet kat aku ini bermasalah untuk sesi mengupload seperti yang aku bagitahu post sebelum ini.:)

Tutorial ini dapat membuatkan link dalam blog anda bertukar warna dalam masa yang tertentu apabila anda lalukan mouse anda pada link tersebut.

Anda hendak lihat contohnya.?
Ok, cuba letakkan cursor anda pada link di bawah.

Owh perkataan sakti, jadilah engkau berwarna-warni.:)


Amacam.? ada bertukar tak warnanya.?

Apa.? tidak sabar² hendak buat maca ini juga.?
Oklah, aku bagitahu caranya seperti di bawah.:)


1.) Copy code di bawah ini.
**(terima kasih kepada fwzynn untuk script ini.)(web aku hosting file js sblm ni down kot. sb tu aku guna script ni.:)

<script src="http://bloggerhosting.appspot.com/serve/fwzynn.googlepages.com/rainbow.user.js" type="text/javascript">

/***********************************************

* Script edited by Ynn Ainul at http://fwzynn.blogspot.com/

* Please keep this notice intact

***********************************************/
</script>



2) Buka dashboard blog anda, kemudian pergi ke layout > page element > add a gadget
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


3) Cari HTML/javascript. Kemudian apabila sudah buka, paste code kat situ.
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


4) Siap dan save. Itu sahaja. Betul, tak tipu. Senang bukan.:)

Selepas itu cuba anda tengok link sakti kat blog anda, jadi warna warni tak.:)

-----------------------------------

Sebenarnya cara ini sudah lama ada dalam pc aku.
Cuma kadang² tu aku ada la juga terpikir, blog lelaki macam aku ni sesuai ke buat link warna warni macam ni.
Kalau perempuan ok lah.
Sudah la aku lelaki.
Kan ada yang kata aku pondan nanti..ha3

So korang rasa blog aku ini patut tak buat link warna warni ni..?


Suka entri ini.?

36 comments:

:: nurhayati :: on October 6, 2009 at 9:01 AM said...

ala lelaki pn seswai lerr...
xmcm pondan la..bkn pkai bj pempuan pn...hehehe

da buat n da jd magic da..mekaceh..hihi

NaaM on October 6, 2009 at 12:23 PM said...

ok je...nmpak meriah sikit kan..
lip lap lip lap kelipnya...
hehehehe.....

mizzwaniey on October 6, 2009 at 1:01 PM said...

hehe.. saya dah cuba . chanteks.. kongsi la info pape lagi nanti yerk.. thanks :))

unwanted on October 7, 2009 at 1:20 AM said...

nurhayati,template ni kira baju untuk blog ni.:)

mizzwaniey, sama². Tak de masalah.:)

tahniah kepada sesiapa yang berjaya buat magik ni.:)

sweet.ants on October 9, 2009 at 1:03 AM said...

dah try..comel jugak..hehe

unwanted on October 10, 2009 at 2:20 AM said...

bagus dah jadi.
klu nk kesan warna warni tu cepat,
drag dari page element tu ke atas body post.:)

fotografiuthm on October 11, 2009 at 8:36 PM said...

thnx unwanted.. ;)

unwanted on October 12, 2009 at 6:31 PM said...

sama²..
nnt makin cantik la fotografiuthm.:)

Mallisa on October 16, 2009 at 12:37 PM said...

thankz..dah buat dah...jadik..eam..boleh x aja cam ne nak wat perkataan comment tukar jadik perkataan lain...^_^

CikguYiee on October 19, 2009 at 4:46 PM said...

wow mmg magic..senang+menarik.tq bro.

unwanted on October 19, 2009 at 5:42 PM said...

NMallisa pe maksd tukar perkataan lain.
"post a comment" ke.?

tahniah CikguYiee.:)

atyn on November 11, 2009 at 3:38 PM said...

oke . tengs banyak sifu .
tak pasan plak dengan kewujudan entry neh .
maybe baru kenal kau kowt , hehe
btw , tengs again .

Mohd Fadhil Ismail on December 4, 2009 at 9:35 AM said...

Tima kasih..cantik gak..

^^AnGGun^^ on December 13, 2009 at 9:20 PM said...

yahoo!!syuke2...
comey jek nampak kaler tulisan tuka2...
meriah u!! tengs eh..

L3onydus on December 27, 2009 at 1:56 AM said...

tq eh..da cntek pom link aq tuu.

masturah zamri on January 12, 2010 at 6:19 PM said...

cntik..
thx 4 the code..
:)

aqma_aquarius88 on February 27, 2010 at 3:38 PM said...

knape aq wat x jdi.. uuhhu.. pls cmment

Kembara Jr, on March 22, 2010 at 12:22 AM said...

Terima-kasih. Menjadi juga aku cuba

Syue Mustafa on March 25, 2010 at 9:24 AM said...

Thank you. Sangat senang membuatnya...

mR.yaZoO® on April 25, 2010 at 11:11 AM said...

good info :)

P U P U T on April 28, 2010 at 2:27 AM said...

best3....da wat dah....cun banget...background kaler itam lg lawa...

ARUL*ASYIKIN on May 25, 2010 at 10:02 AM said...

suke..suke..
rasa cam puas hati jer dgn blog sendiri..
thanks..

::Mastura:Zakaria:: on July 19, 2010 at 9:48 PM said...

comel je..hihiihi

Anonymous said...

comel2......

nk tnye lak cm ne nak wat icon pd mouse di blog yee

lingling on October 25, 2010 at 7:56 PM said...

tq tq..hehe..

Anonymous said...

nape sy punya x jadi?wuwu..sedih~

SafiQ on December 10, 2010 at 12:21 AM said...

TERIMA KASIH!!!
SANGAT MEMBANTU=)

ieyra winfrey crazy on December 13, 2010 at 1:34 AM said...

mane..mane..
ta de puns..//
T_T

novembertwelth on December 17, 2010 at 10:52 PM said...

lelaki ke . mule2 bce ingat perempuan! sorryyy!!!!!!!!!! setiap kesilapan harus minta maaf..

Nazihah on December 20, 2010 at 12:14 AM said...

jadik!senang jerp :)
btw,tengs unwated,tutorial niyh ,byk m'bantu! :)

Shaziqarah on December 24, 2010 at 6:16 PM said...

cantiklah terima kasih din....

nurkasih on May 25, 2011 at 10:15 PM said...

Assalamualaikum.menarik~ dah try..best.tq

Samsudin on June 5, 2011 at 3:37 PM said...

Terbaik! :)

danish said...

Ebook tutorial Ebook tutorial Read books tutorials

!kA on August 17, 2011 at 3:05 PM said...

tQ ! ^^

NUR HAFISAH YAHYA on November 26, 2011 at 7:44 PM said...

tak jadi punnn :'( warghhhh

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted