Saturday, November 28, 2009

Blogger Tips : Tingkatkan Trafik Blog dengan 'alt'


Sebelum ini aku tidak terpikir sangat pun hendak letak entri ini, tetapi bila aku tengok keyword yang masuk blog sempena aidiladha ini, baru terpikir hendak berkongsi tips ini. Sebab aku ada 'bukti' kukuh sikit.:)

Dalam sehari dua ini, antara keyword yang masuk ke blog aku adalah 'wallpaper aidiladha' dan juga 'aidiladha wallpaper'. Biarlah mana satu dahulu pun, tetapi keyword itu yang masuk.:).

Ini carian web dari google untuk 'wallpaper aidiladha' dan juga 'aidiladha wallpaper', berada dalam first page tu, dan result no 1 pula.:)

tips tingkatkan trafik blog



tips tingkatkan trafik blog


Apa yang aku kata aku ada bukti kukuh tadi untuk tips ini.?
Ok, cuba korang buka link untuk keyword 'wallpaper aidiladha' ini.
Ini entri yang aku buat sebelum ini. http://unwanted86.blogspot.com/2009/11/poster-raya-aidiladha-2009.html, kemudian korang cari mana perkataan wallpaper yang aku letak.?

Kalau korang tengok pada result dari google pun ada 'bold' pada perkataan 'wallpaper'. Bagaimanakah blog ini boleh di'link' dari google walaupun aku tidak letakkan perkataan 'wallpaper' secara direct.?

So, disini aku tunjukkan caranya yang tersangatlah mudah. yang korang pun tidak sangka sebelum ini. Kalau bahasa internet dinamakan sebagai salah satu teknik SEO ( Search Engine Optimization). Kalau bahasa biasa kita panggil tips tingkatkan trafik blog sudah la ye. Mudah dan senang untuk difahami. Dan satu lagi, tips ini untuk entri yang mempunyai gambar (upload gambar)

Apabila anda upload gambar, kod yang dipaparkan adalah seperti berikut (kod dalam 'edit html'). Cuba perhatikan pada bahagian yang aku highlight, ada perkataan alt=""
tips tingkatkan trafik blog


Apa yang perlu dilakukan.?
Mudah sahaja, letakkan apa2 keyword yang berkaitan dengan entri anda itu antara " dan ". Cuba tengok gambar dibawah. Contoh jika entri anda berkaitan kucing, so letak la apa=apa yang berkaitan seperti "anak kucing comel" dan lain2 lagi.

tips tingkatkan trafik blog

Itu sahaja..
Mudah bukan..:)
Tidak perlu tukar kod atau pape, cuma tambahkan beberapa perkataan yang berkaitan dalam kod yang telah tersedia di alt="".

-----------------------------------------------

p/s:
  • jika anda menggunakan kod html dari lain seperti photobucket atau imageshack, atau pape, tips ini juga boleh digunakan dengan menambah alt="" dalam kod tersebut.

  • JANGAN sangka jika anda buat je cara ini terus boleh termasuk dalam google result dan statistik terus naik, tengok pada keadaan juga, dan tengok juga berapa ramai yang bersaing untuk keyword tersebut. Bukan senang hendak bersaing dengan otai2 yang ada diluar sana, tetapi tidak salah mencuba kan.:)

  • ada ke yang ingat 'alt' untuk entri ini adalah 'alt' yang terdapat sebelah kiri dan kanan spacebar pada keyboard.?.:)



Suka entri ini.?

45 comments:

notso_violet : seindah bunga seri pagi on November 28, 2009 at 12:39 AM said...

eh gud tips hee.

Budak Kuning on November 28, 2009 at 1:19 AM said...

salam bro..time kacih krn bagi tips seperti ini..ia amat berguna utk blogger baru spt saya..:)

rAtu saLju™ on November 28, 2009 at 7:48 AM said...

thanks untuk info berguna~ (^_^)

Along25 on November 28, 2009 at 10:19 AM said...

best tips! hope dapat naikkan traffic

DaHLia on November 28, 2009 at 12:19 PM said...

akan ku praktikkan...

hehe me igt alt pd keyboard gak memula..huhuh...

nanged disney di sini gak,,,

a1zudd1n on November 28, 2009 at 11:10 PM said...

tips yg bes..tq2

zy's on November 29, 2009 at 1:01 AM said...

thanx ya

ammarrayyan on November 29, 2009 at 3:59 AM said...

em....bgune sgt..tq..;)

Mr. Cuz on November 29, 2009 at 12:37 PM said...

mmg berkesan tips yg ko bg ni..rmai sebenarnye tak menyangka bende2 mcm ni..betul tak??huhu ko rase google lg senang index gambar dari entri ke mcm mner??

L on November 29, 2009 at 8:57 PM said...

cool gile!
gua nak try ler~

AkuLaNS on November 29, 2009 at 11:18 PM said...

nanti aku cuba bro...bagus info ko...

LORD ZARA 札拉 on November 30, 2009 at 9:00 AM said...

kalau camni~
makin melacak org guna keyword yg gila2 masuk blog aku~
T___T

Putra Al-Maliki on November 30, 2009 at 9:41 AM said...

idea menarik.. nak uat jugak la macam nie.. hehe

♥Hernee Nazir♥ on November 30, 2009 at 5:01 PM said...

gud info..nti nk try la..hehehe

Melz on November 30, 2009 at 5:08 PM said...

hehe unwanted dah bangun balik! relax bro jangan kenang benda lama eh

Huda on December 12, 2009 at 9:09 PM said...

tengs for d info!

eLL on December 31, 2009 at 1:08 PM said...

tq broo aku dah try menjadi tapi bukan top 10 laa,
top 20 je

BELALANG on February 10, 2010 at 12:55 AM said...

hihi.. bllg suka2.. =)

rex on May 7, 2010 at 10:28 PM said...

bro..
xda pun alt tu..

Muhafis on July 17, 2010 at 10:43 AM said...

haha. YA!
barang-baik.com
mengingatkan ak senantiasa
menekan butang alt di keybord, wahaha

Z-ty on October 14, 2010 at 5:39 PM said...

tk jmpa "alt" pun :(

Muhammad Burn on October 17, 2010 at 1:47 AM said...

err mcm x jd je... jnp yer

.::: Princess MOMOY :::. on November 23, 2010 at 3:42 AM said...

tip yang berguna...
tp buat x jadi
alt="..." display kat posting plak

leh x otai2 sini ajar kat code html ane yang patut letak alt tue. thx bantu

rms on December 6, 2010 at 10:38 PM said...

thanks bro. nice

.::: Princess MOMOY :::. on December 7, 2010 at 7:32 PM said...

sape2 boleh tolong momoy yang ke-2 tu nak past kat maner
MY RECENT POST : Jom pegi Digi K-POP Live Concert di Malaysia

zura emylia on January 26, 2011 at 6:26 PM said...

tips yang berguna..terima kasih..boleh follow2 nih..hihi

diariselebritimama on February 8, 2011 at 10:54 PM said...

many thanks!
akan cuba.

HATYCIKNUURUL on February 14, 2011 at 10:42 AM said...

as-salam,.trjumpe tips ni la,rse nk cbe tp tkut,.sy newbie dlm dunia blog ni,.hehe,.tq share info,.hehe

HeLiNa on March 19, 2011 at 2:29 PM said...

apsal saya tk jupe alt?

AkarSeni on March 30, 2011 at 3:27 PM said...

kenapa sy x jumpa alt?

mien eaststar on April 3, 2011 at 5:45 AM said...

senang je...korunk bukak edit html posting tu, tekan ctrl + f [untuk search]..then taip alt...edit alt yg mcm ni alt="" ....hehe..cube la..ase nye etul la kot... =D

Apiq Putra on April 22, 2011 at 4:50 AM said...

best tips.bg lg tips2 mcm nie.hehehe

Norizan@Ijan@Izan on May 3, 2011 at 12:42 PM said...

saya cari tak jumpalah alt tuuuu..tolong tolong tolongggggg

Bui Idzra Ryn on May 16, 2011 at 8:19 PM said...

terima kasih atas info yang sangat berguna ni..nnt sy try

noraliana on May 20, 2011 at 4:21 AM said...

serius x jmpe pn alt 2... helppp!!!

PutRiChiNta on May 21, 2011 at 12:26 PM said...

x jumpa lah nak buat mcm mana...dah abis jelajah...tlg kwn2 ajar yer...

ikhwan... on June 9, 2011 at 1:47 AM said...

x jumpa ..adoii.....kat mana alt tuh

kuchah on June 12, 2011 at 8:20 PM said...

x jumperrr..huhu

makeityourring diamond engagement rings on June 14, 2011 at 12:57 PM said...

terima kasih infonya bro.nanti ane coba ~ Makeityourring diamond engagement rings

Anonymous said...

Ebook tutorial Ebook tutorial Read books tutorials

Hazimuddin Nazri Edata on July 9, 2011 at 5:06 PM said...

Berguna bagi yg ingin memulakan perniagaan internet.. Terima kasih. Lawati juga 2morrowEye.blogspot.com .

BikinBajuShop on September 7, 2011 at 12:17 PM said...

kepada yg tak jumpa kod alt tu adalah krn kita masuk kan gbr dlm post kita thru 'insert picture'.klu kita masuk kan gbr dlm post melalui edit html mesti ada punya code tu.mcm saya, saya masuk kan dulu dalam photobucket then baru copy link html code gbr tu dan paste kan dalam post yg kita nak?saya dah cuba kedua-dua kaedah.terbukti kaedah yg kedua baru boleh jumpa alt tu.hehehe..thanks..blog ni begitu informatif

betul ker admin?

Apit on September 23, 2011 at 10:46 AM said...

wah thanks ye for the info . amat berguna :)

adek on December 27, 2011 at 7:57 PM said...

nape sy punya html takde "alt"...tlg sy, mcm mana nak adakan "alt" tu?

MIA STUFFZ on February 21, 2012 at 12:58 AM said...

mm xbrapa fhm..tp nk try n error dulu..harap2 menjadi..thanx sifu!

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted