Wednesday, November 04, 2009

Letak Iklan Nuffnang Statik


Adakah anda sudah mempunyai akaun Nuffnang.?.
Kalau ada, dimanakah anda letakkan iklan anda itu..(skyscraper)?

Kalau anda perasan, ada satu iklan nuffnang bagi format Skyscraper yang kedudukannya adalah statik dalam blog ini. Mesti la nampak kan pada sebelah kanan-bawah blog ini..:).


Anda scroll macam mana pun ianya tetap berada pada kedudukan itu. Kelebihan.? Nanti la aku cerita kat bawah, jom kita tengok cara yang yang perlu dilakukan untuk letak iklan nuffnang statik ini.


Owh, sebelum tu. Mungkin ada yang bertanya 'Letak iklan statik tidak menyalahi terma dan syarat Nuffang ke.?'

So ini jawapan dari nuffnang sendiri yang aku ajukan sebelum aku letak iklan statik dalm blog aku. So, lepas ni korang tak perlu la bimbang.:)

Yes, it is allowed for a blogger to place his ad unit static as shared by you. That position is no doubt desirable and advertisers would love to advertise on such placement.

However, bear in mind that the desirability for a Skyscraper ad unit is the same if it\'s placed;
- the top gadget of a sidebar
- visible upon loading of the page
- visible at all time (static ad)

As such, it doesn\'t really make a big difference, but nevertheless, advertisers will pay more attention to blogs which embed the ad units as a static ad.

Cheers,
Robb Chew
Blogger Relations Executive

Nuffnang Sdn Bhd



Cara-cara untuk letakkan iklan statik adalah seperti berikut.

1. Login akaun Nuffnang untuk pastikan kod iklan Nuffnang untuk Skyscraper



2. Copy kod di bawah, kemudian letakkan di HTML/javascript dalam blog anda
( Dashboard > Layout > Page elements > Add a gadget > HTML/javascript )
Kalau masih tak faham rujuk sini.

<div style='display:scroll; position:fixed; bottom:5px; right:5px;'>Letak Kod Nuffnang Sini</div>



Penerangan :
i.) Nilai 5px boleh diubah. Nilai ini menentukan jarak dari bawah dan jarak dari kanan.
ii.) Masukkan kod iklan Nuffnang yang diambil dari step 1. (pastikan kod adalah untuk Skyscraper)


UPDATE: Jika anda hendak kod bersama tulisan kelip² "aik, takkan tengok je" kodnya adalah seperti dibawah.

<div style='display:scroll; position:fixed; bottom:5px; right:5px;'><blink>Ai, takkan tengok je.:)</blink>Letak Kod Nuffnang Sini</div>



3. Save, kemudian lihat kesannya dalam blog anda.:)

Bagaimana, senang bukan..:)

-----------------------------------------------------------

Kelebihan meletakkan iklan secara statik.

1. Kebarangkalian untuk pengunjung melihat iklan itu adalah sangat tinggi. Kerana ianya muncul sentiasa walaupun scroll ke bawah.

2. Kebarangkali untuk klik juga adalah tinggi.

3. Advertiser lebih berminat untuk beriklan di blog anda.

4. Berdasarkan kepada no1,2 dan 3, maka earning anda pun akan bertambah..:)


Suka entri ini.?

65 comments:

Melz on November 4, 2009 at 2:34 PM said...

yea nice unwanted :) teruskan :)

acap2405(1169) on November 4, 2009 at 3:00 PM said...

dah jadik..
tapi takde iklan laa..
huhuhu...

Privacy_Resident on November 4, 2009 at 4:04 PM said...

dah jadi.
terima kasih.
;)

SeE-DaH on November 4, 2009 at 5:47 PM said...

TQ 4 da info.. mmg slama ni mncari mcm mna nk letak kat situ.. u help a lot.. huhu.. :)

d|n on November 4, 2009 at 8:06 PM said...

bes2..tapi nak ade pekataan cam ko wat..camne lak??huhu

MsAnisSyahirah on November 4, 2009 at 8:14 PM said...

baru follow blog nih...terima kasih dengan tutorial nih..blog ni bagus la..thanks..

mello on November 4, 2009 at 8:24 PM said...

nice! tp penjuru tu sudh diletakkan ngan button feed..heeee =)

Anonymous said...

boleh bagi contoh earning tuan punya blog x?

unwanted on November 4, 2009 at 10:09 PM said...

acap2405(1169), iklan tu bukan keluar selalu. aku pun tak selalu keluar..:)

d|n, perkataan tu tambah macam ko letak kat post biasa je.:)

mello, aku pikir dr letak feed, baik aku letak nuffnang.:)

Anonymous, nnt aku letak earning aku berapa..

sI tEDI on November 4, 2009 at 11:49 PM said...

aku nak try InsyaAllah..

TQ so much!

JanuskieZ on November 5, 2009 at 3:00 PM said...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors

CikguYiee on November 5, 2009 at 8:09 PM said...

thankz.dah jadi.lau wat kelip2 tu apa plak coding dier?sharing is caring right..hehe

atyn on November 6, 2009 at 7:15 AM said...

heee. tengs ;*

unwanted on November 6, 2009 at 12:17 PM said...

CikguYiee, yang kelip² tu guna coding biasa je. Cuma tambah masa letak iklan tu.
ini tutorial pasal tulisan kelip².
http://unwanted86.blogspot.com/2009/08/buat-tulisan-kelip-tutorial.html

atyn, sama².:)

Solehah on November 6, 2009 at 1:18 PM said...

saya nak cuba gak

Solehah on November 6, 2009 at 1:20 PM said...

terima kasih..dah jadi..

mfk on November 6, 2009 at 7:26 PM said...

tq unwanted for sharing this...
already put it in my blog...
but how to put word "ai, takkan tengok je" like u did it
hope u will reply me back
thanks in advance

unwanted on November 9, 2009 at 12:27 PM said...

mfk, utk ulisan kelip² tu cuba tgk tutorial ni. nnt masukkn seklai je:)
http://unwanted86.blogspot.com/2009/08/buat-tulisan-kelip-tutorial.html

[biru][pink] on November 10, 2009 at 7:48 PM said...

huhuhuhuh
tq for this tutorial
dah try dah!
tq2!!

||| PöJìé PööH ||| on November 10, 2009 at 7:59 PM said...

Wow thanks for sharing dude!
Hebat la kamu!
I nk buat jugak la!!

||| PöJìé PööH ||| on November 10, 2009 at 8:45 PM said...

POjie dah try buat, ok x??
Tapi hanya boleh letak 1 Nuffnang jela kan..
Tp macam mana nak tukar tulisan yang blink² tuh??

||| PöJìé PööH ||| on November 10, 2009 at 8:46 PM said...
This comment has been removed by the author.
||| PöJìé PööH ||| on November 10, 2009 at 8:48 PM said...

Horeyy!!
Finally dah jadik kaler merah!!
Godeh² Google..
Btw thanks dude for the info!!

||| PöJìé PööH ||| on November 10, 2009 at 9:47 PM said...

Pojie share info nih sama kwn² dalam entri Pojie pagi esok!

joegrimjow on November 11, 2009 at 3:33 PM said...

huuu
nanti ku baca sampai abes
klas dlu

pejal on November 11, 2009 at 5:24 PM said...

da jadi..thanx..
btw, aku nk 4ward kn post ni dlm blog k..
ak letak la link utk blog ko skali..
yosh!!
^_^

CikMin on November 11, 2009 at 8:04 PM said...

salam...masih tak buleh la nak letak ayat'ai,takkan tengok je:)' mcm u buat tu...

beskot cepsmor on November 11, 2009 at 8:12 PM said...

cik min-->kl nk letak ayat tu mcm ni
pegi kt posting>>new post

pastu tulis la ape yang nk ditulis
pastu pegi ke edit HTML
copy suma...then paste sebelum kod kt atas tu..
^_^

||| PöJìé PööH ||| on November 13, 2009 at 11:10 AM said...

Bleh tnya, Pojie perasan since Pojie dah letak nuff statik pada blog, tp macam dah kurang iklan masuk la..
Knp ek??

Encik Ammar on November 16, 2009 at 7:26 AM said...

terima kasih unwanted.banyak yg aku belajar dr blog ko ni.sebagai pulangannye.aku akan klik2 kat sini.

nadiah on November 19, 2009 at 9:22 AM said...

salam n terima kasih diatas tunjuk ajar tentang nuffnang ni,info berguna buat saya yg baru berjinak2 dgn blog n klik2 ni...
saya akan datang selalu klik2 kat sini...tq

eLL on November 20, 2009 at 4:42 PM said...

camner nak dpt kan code iklan nuffang tuu
hu hu hu hu tqq

~ n0ra ~ on November 20, 2009 at 9:35 PM said...

Wah!!! Menarik!
Thanks for the info beb!
Appreciate it!!!

i.z.m.a on November 21, 2009 at 1:05 AM said...

tq.. dah dapat buat!!

Eryati on December 4, 2009 at 11:36 AM said...

sila beri tunjuk ajar erk...

Eryati on December 4, 2009 at 11:36 AM said...
This comment has been removed by the author.
Syamil on December 21, 2009 at 1:24 AM said...

bro.. boleh ke kte letak bnyk2 ads skyscraper kat blog kte? hamba letak 2 kat sidebar tp yg kuar cme yg static jer.. help ea bro.. :D

hana on January 5, 2010 at 12:35 AM said...

cm mn nk wat "Ai, takkan tengok je.:)" kat ats nuff 2?? sy da try tp dye bkn kat atas nuff 2.. tp ade kat side bar..blh bantu x??

Nurul Balqis @ Mama Aqish on January 22, 2010 at 2:50 PM said...

Salam, Thank You so much...its really helpfull...i follow u..

BELALANG on February 10, 2010 at 1:26 AM said...

hurmm.. bllg pun sama.. cmne nk buat perkataan
"ai.. xkan tgk je??? "

CronixxCancer on February 21, 2010 at 6:08 PM said...

aku dah test kat blog aku..waaaaaaa...betul2 menjadi lah..hehehe...thanks...:)

WaLk on March 18, 2010 at 9:31 PM said...

klau "right" pada kod 2 tkar jd "left" blh x?

rex on May 7, 2010 at 11:15 PM said...

trimas bro..
nice info..

http://rexblogkomputer.blogspot.com/

nuckie87 on May 16, 2010 at 8:08 PM said...

akum bro.. aku wat xleh pon cam ko wat.. coz aku put nuffnang punye ad kat atas.. cam mane nak wat statik cam ko? code yang ko bagi tue pon aku da follow da..

DANIAL IRFAN on May 23, 2010 at 4:11 AM said...

TERIMA KASIH ATAS INFO YG SNGT BEST NI

Apiq Putra on June 7, 2010 at 4:44 AM said...

caya la bro.
atas jasamu.
akan ku klik nuffnang 10kali.
yang laen tue tolong la blogger tutorial.
takkan nk ilmu je

☺Á©hØy☺ on June 24, 2010 at 3:16 PM said...

thanks bro memang menjadi

nad on August 22, 2010 at 3:43 PM said...

thanks bagi link :D da buat da, comel je

Nazz@Purple on August 25, 2010 at 1:31 PM said...

Thanks..dah cuba..;)

diraja22 on September 3, 2010 at 10:26 AM said...

ilmu pedoman hidup..

akuserabut on September 23, 2010 at 3:51 AM said...

Thanks 4 da info:)

cikanna on October 10, 2010 at 11:02 PM said...

salam kenal bro,
tq 4 ajaran ni,dah cuba n pas
thanks banyak2..

blogger on October 31, 2010 at 11:56 AM said...

jd tapi iklan blakng site

help me

basikalhijau on November 17, 2010 at 10:49 PM said...

bro nk tanye sikit..
nape iklan aku blakang site..
satu g bro, cam ne ko nya x de tulis (saya siarkan iklan nuffnang)klu wat cam ko nmpak smart sikit..

ZaiFa® on November 21, 2010 at 12:02 AM said...

problem aku sama dgn basikalhijau
mcm mana nak buat tu?

Mr. TN_SkY on January 11, 2011 at 9:39 PM said...

tq bro hehe

mdauction2u on February 6, 2011 at 1:04 AM said...

Tq bro... tutorial u banyak membantu...
kang aku klik kau nye ads...
1 more... thanks a lot......

freeman on May 9, 2011 at 10:46 AM said...

ada persoalan sikit.. sebelum ni dah jadi cantik dia duk kat tepi kanan bawah .. tp bukak hr ni dia jadi duk kat tengah la plak iklan tu.. nape boleh jadi gitu.. cuba check kat http://www.rainforestoutdoor.com

Legendary Butterfly on June 1, 2011 at 12:26 PM said...

nape i buat tak jadi ek....

kuchah on June 11, 2011 at 9:20 PM said...

molek sungguh tutorial ni..TQ bro..

danish said...

Ebook tutorial Ebook tutorial Read books tutorials

sarah on December 16, 2011 at 9:40 PM said...

sya suka blog ni..bnyak mmbantu ;)

Syahidatul Sya Aida on April 5, 2012 at 8:12 AM said...

mcm mne nk dptkan kod tu..
xdpt pn..

awin on April 12, 2012 at 12:24 PM said...

Sy dah try buat tp knapa jadi kat tgh2 skrin... sya nak iklan 2 kat tepi juga... Camna ye???

CiK CaHaYa HaTi on June 29, 2012 at 6:06 PM said...

best sgt...penjelasan yg ringkas, padat dan mudah di fahami..berjaya..he3

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted