Friday, January 01, 2010

Pilih Blog Untuk Display Dalam Profile.


Berapakah bilangan blog yang anda ada.?
1,? 2,? 3,? 4 dan 5.. atau mungkin lebih daripada itu..
Adakah anda perlu pilih blog manakah yang anda ingin tunjukkan dalam profile anda.?
Atau anda membiarkan kesemua blog-blog yang anda ada tersenarai dalam profile anda walaupun ada blog yang anda tidak gunakan.?

pilih blog untuk ditunjukkan


Adalah biasanya bagi seorang blogger untuk mempunyai lebih dari satu blog. Biasanya blog tambahan yang tidak diperlukan adalah blog yang digunakan untuk testing kod atau lain-lain. Bagaimanakah untuk memastikan blog 'testing' anda ini tidak ditunjukkan dalam profile.? dan anda hanya mahu blog-blog tertentu sahaja yang dipamerkan dalam profile anda.? entri ini akan menjawabnya.:)


Sebelum itu, bagi blogger yang mempunyai lebih dari 1 blog, antara masalah yang selalu dihadapi adalah:

1. Disablekan profile untuk mengelakkan orang lain tahu blog-blog yang lain yang mereka ada. Mereka hendak berkongsi profile, tetapi disebabkan jika mereka enable, blog-blog mereka yang lain juga akan ditunjukkan, so tindakan adalah Disable Profile. Perkara ini akan menyukarkan blogger-blogger lain melawat mereka. Dan bagi yang menjadi follower aku pula, aku tidak dapat senaraikan mereka dalam list follower kerana profile tidak ditunjukkan.

2. Jika tunjukkan profile, blogger lain yang tengok profile menghadapi kesukaran untuk mengetahui blog mana yang aktif. Cuba bayangkan jika satu profile tapi tunjukkan 10 senarai blog. Kan susah blogger lain mencari mana satu blog anda yang sebetulnya.
Contohnya aku ada beberapa blog, tetapi dalam profile, hanya satu blog sahaja yang ditunjukkan iaitu blog unwanted86 ini.


Berikut adalah cara² untuk pilih blog untuk display dalam profile.


1.) Dashboard > Edit Profile

Pilih Blog Untuk Display Dalam Profile.



2.) Tick pada 'share my profile', kemudian klik pada 'select blogs to display'

Pilih Blog Untuk Display Dalam Profile.


3.)Kemudian akan keluar senarai blog yang anda anda. Tick pada yang anda mahu display pada profile anda.



4. Klik 'save settings'.. Selesai
Pilih Blog Untuk Display Dalam Profile.



5. Dan ini hasilnya. senang bukan..:)
Pilih Blog Untuk Display Dalam Profile.


Suka entri ini.?

13 comments:

rojakStory on January 2, 2010 at 12:57 AM said...

aku tak berapa suke profile ni bila user tu letak mcm2 link blog dorang. sebab aku tak tahu nak pilih blog yg mana satu utk blog walking dan tinggalkan jejak. bye-bye la kalau aku jumpe profile mcm tu. haram la aku nak pilih and masuk satu2 link blog dorang tu!

Ain Butterscoth on January 2, 2010 at 9:00 AM said...

aku pun sokong rojak...

Along25 on January 2, 2010 at 9:05 AM said...

bagus2 best gak tips ni senang jerr

acap2405(1169) on January 2, 2010 at 10:39 AM said...

haha..
saye pernah sekali masuk sampai 12 blog..
giler arr..
tapi semua tak aktif.
saye rase arr..
sebab tak tahan nak lawat blog mereka..

Ain Butterscoth on January 3, 2010 at 1:33 AM said...

weyh
aku nk tanye
aku tgk ko cam tau byk dlm dunia pengkomputeran ni kan
aku nk tny kalau2 andai ko tau
ad x sofwer nk convert mp3 to minus one???

Dak Wan on January 4, 2010 at 4:41 PM said...

Yup, ada yg sampai 7-8 blog pastu kita pon jadi mengong nak follow blog mana.

[biru][pink] on January 4, 2010 at 8:17 PM said...

owh
cam gitu ka..
tq2

Apiq Putra on June 7, 2010 at 4:28 AM said...

berguna nie bro.
mcm mana nk buat iklan nuffnang mcm dkat blog bro nie.
baru org "terpaksa" klik.
ahaha

rayban wayfarer on July 16, 2010 at 10:42 PM said...

betul aku rojak tu aku pun bersependatan

Muhafis on July 17, 2010 at 10:36 AM said...

okie jugak nie

MAX on August 10, 2010 at 8:28 AM said...

goooooooood

nana_picanto83 on March 26, 2011 at 11:49 PM said...

nice tutorial :)

atirah_sistar2_ on October 21, 2011 at 2:10 AM said...

tak ada tulis my blog pn kat profile saya.mcm mana nak buat bagi ada..tolong sangat

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted