Wednesday, August 04, 2010

Perempuan Hina Johor Di Status Facebooknya.


Adakah perlu dingatkan lagi berkali-kali bahawa jika anda update status anda pada facebook, anda perlu berpikir.?

Dan terbaru, kes seorang perempuan telah meng'update' status di facebooknya dengan perkataan-perkataan yang sememangnya menguris hati terutamanya rakyat Johor . Walaupun aku bukanlah rakyat Johor, tetapi jelas apa yang telah dilakukan oleh perempuan ini telah mencetuskan satu kebencian orang ramai terhadap dirinya, dan semestinya orang yang terdekat juga akan merasai kebencian dari orang lain.

Ini aku tunjukkan apa yang telah ditaip pada facebooknya.
Aku juga telah blur mukanya dan juga namanya serta yang berkaitan.
Sebab bukan tujuan aku untuk mendedahkan empunya badan untuk dibenci, cuma sebagai pengajaran kepada orang lain..
"Berpikir dahulu sebelum meletakkan sesuatu update pada Facebook"

(klik gambar untuk paparan lebih jelas)
Perempuan Hina Negeri Johor Di Status Facebooknya.


Bagi yang tidak jelas, ini antara kata-katanya..

  • Ya Allah hinanya jb,.namanya dkt S'pore...belum maju rupenye...baik aku dok kulim je cenggini..yek wut a jerk....

  • aku tak sangka johor nie hina, xde famous amos kat jb..kt senai airport jer..bandar konon..gerek apenyer.....wut a jerk.......

  • mule2 igt nk lahir jb..tp memandangkan jb nie hina,akuakan pastikan anak aku lahir kat kl..wakakaka...

  • tue la kak..aiman pun tukar ic nie...hehehehe......fara n yanti marah kutuk kmpg diorg....wakakaka...


Rasanya semua orang mengetahui 'keterbukaan' Facebook. Walaupun dilengkapi dengan privacy setting atau setting-setting lain, kebiasaan mereka yang berstatus kawan masih boleh melihat apa yang ditaip pada wall.

Biasanya kalau hendak bergurau kutuk² member tu, mungkin tak de masalah dalam facebook. Kadang tu kena ada sense of humor juga. Tapi jangan la sampai tahap menghina. Bila masuk bab menghina, memang sukar untuk orang terima. Tak ira la hina orang ke (dulu kes hina Allahyarham Din Beramboi), kampung, negeri, institusi pengajian (dulu kes hina Uitm)

Sekali lagi pesanan untuk pembaca² yang ada akaun facebook sekalian.
"berpikir sebelum anda taip sesuatu untuk update status anda"

Owh, sebelum terlupa..
Jika anda hendak komen, pastikan juga anda berpikir untuk menaip komen anda...
Jangan sampai anda pun 2 x 5 je..
paham bukan.?.:)

p/s:ada juga page benci dia. tp aku rasa tak perlu la aku bagitahu kat sini. Kerana anggapan aku empunya badan sedar dengan kesilapan dirinya.(ye la, setelah dihentam bertali arus di alam maya)


Suka entri ini.?

21 comments:

~kuyam~ on August 4, 2010 at 10:03 PM said...

lol,sakit jiwa ke ape dia ni
suka hati je ktuk2 negeri orang

conteng conteng on August 4, 2010 at 10:08 PM said...

memang tu namanya nak cari pasal.

Anis izyan Abd Rahman on August 4, 2010 at 11:11 PM said...

hurmm~
sbb famous amous je ke..
ceit..
tapape taaa

nursarah on August 4, 2010 at 11:12 PM said...

kulim tu ada apa je?. aku pernah gi kowt. rasanya jb jauh lebih ok.

Miss Lemonade on August 5, 2010 at 1:00 AM said...

hahhaa..org mcm ni..sok2 dpt menantu jb kot..hurm
tgh pregnant ucap mcm tu..xtaulah nak kata ape

❤フィザAifi on August 5, 2010 at 1:46 AM said...

ish..xpatut...kerana mulut badan binase..huhu..

orange on August 5, 2010 at 2:34 AM said...

nk curi gmbar bole???
daa ambik daa pun..hehe..sy pencuri berhemah

PinQib on August 5, 2010 at 2:43 AM said...

bongok la manusia camtu

¶A.K.I¶ on August 5, 2010 at 8:41 AM said...

bnda yg dia ckp tu...
langsung ak xphm~
mcm mengarot pon ad gak

Anonymous said...

ni lak kes die kutuk johor..
dlu da kes sorang pmpuan 2 kutuk pmpuan srwk..
sapa x mrh..
klu die nk kutuk pun, kutuk pmpuan yg kcau laki die 2 je..
ini x, die slh kn smua pmpuansrwk.. geram nye..

Anonymous said...

dah cuba nak lupakan kes ni..tpi bila baca ayat yg dia tulis, "mule2 igt nk lahir jb..tp memandangkan jb nie hina,akuakan pastikan anak aku lahir kat kl..wakakaka..." terus meyirap...
apsal la dia ni bersikap mcm tu....ish..ish..ish..

LuVidA^^ on August 6, 2010 at 12:00 AM said...

nk gurau x kne tmpat.. sndri cri psl..kesian..

unwanted on August 6, 2010 at 11:32 PM said...

orange
amik je, x de masalah..:)

~~zAnAfAhMi~~ on August 8, 2010 at 3:55 PM said...

haa...ni anak jati Johor komen. kerana mulut, badan binasa...jgn nnti takleh beranak kt JB, tersekat baby nak keluar, baru dia tau!! kat dunia ni Allah bayar cash, jd....sendiri mau ingat la...

Anonymous said...

setuju dgn miss lemonade....dah byk kali jumpa org yg mula2 kutuk bagai nak rak, last2 yg dikutuk diludah tu jugak dijilat balik...
pernah jumpa sorg ni dia kata 'tak kan rampas suami org' sbb ada kawan dia dah watcamtu, tak lama dia plak ikut jejak langkah rampas siap kata cuma nak tumpang kasih jee...lagi mamat sorg ni kutuk bagai nak rak kat satu company ni suap ludah lagi...selang tak sampai setahun, jilat balik beb ludah tu sebab dah xde keje... ni lah bahana kutuk-tak agak2 agak...betul kata zAnAfAhMi...skrg bayar CASH!!!
Ingatttt...jaga2 statement tu...

Anonymous said...

“Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Tahukah kamu apakah ghibah atau menceritakan aib orang lain itu? Maka para sahabat menjawab: Allah dan Rasul-Nya lebih tahu. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam menerangkan: Yaitu kamu menyebut saudaramu dengan sesuatu yang dia benci? Maka ada sebagian sahabat yang bertanya: Beritahukan kepada kami, bagaimana jika yang saya katakan ada padanya? Beliau nabi shallallahu ‘alaihi wasallam menjawab: Jika yang kamu katakan ada padanya, maka kamu telah berbuat ghibah, dan jika tidak ada padanya apa yang kamu katakan maka kamu telah berdusta padanya” (HR Muslim)
Bahkan di dalam hadis yang lainnya disebutkan juga:
“Dari Anas radhiyallahu ‘anhu bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: ketika aku dinaikkan (mi’raj), aku melewati suatu kaum yang mempunyai kuku dari kuningan, mereka mencakar-cakar muka dan dada mereka sendiri, maka aku berkata: Siapa mereka itu, wahai Jibril? Maka Jibril pun menjawab: Mereka itu adalah orang-orang yang memakan daging manusia (membicarakan aib) dan menyentuh kehormatan mereka” (HR Abu Daud)


Ghibah ini adalah sebab terjadinya permusuhan antara kaum muslimin dan merusak persaudaraan di antara mereka, dan karena buruknya perbuatan ghibah ini Allah Ta’ala mengumpamakan orang yang berbuat ghibah dengan orang yang makan daging saudaranya dalam keadaan mati, dan sangsi baginya bahwa dia di alam barzakh (alam antara kehidupan dan hari kiamat) mencabik-cabik muka dan dadanya sendiri.
Kandungan hadis di atas:
1. Haramnya perbuatan ghibah dan ghibah adalah termasuk dosa besar
2. Bahwa menyebut orang lain dengan sesuatu yang dia benci adalah termasuk ghibah yang haram dilakukan, walaupun hal itu benar-benar ada pada orang tersebut
3. Haramnya mendengarkan ghibah, karena orang yang mendengarkan telah membantu saudaranya untuk ghibah dan ridha dengan ghibah tersebut
4. Wajibnya mengingkari orang yang berbuat ghibah dan melarangnya dari perbuatan tersebut
5. Sangat pedihnya sangsi bagi orang yang berbuat ghibah di alam barzakh
6. Keutamaan melindungi kehormatan seorang muslim dan Allah akan memelihara mukanya dari api neraka pada hari kiamat

Anonymous said...

sentap betul perasaan bile bace dicabik2 muke kite dalam kubur nanti...takut2..taknak join kutuk...takut gile..dahla dalam kubur sorang..dicabik2 lagi..

Butcher Me on October 9, 2010 at 12:12 PM said...

org mcm tu baik jadi kambing...

Anonymous said...

orang johor memang cam tue...dasar jawe laa katakan....

Anonymous said...

korang nih ape kes?..die ngate negeri je..hangpe poyo sngt nak sound2 orng asal..jge dri dlu lah..Sultan tu kaye raye ampe dok kisah,yng korang makan pn jenuh nk cri ape x kisah..??..Sultan tu Figura lame yng tida erti lainlah beratus thun dlu..Peacee

Anonymous said...

memang hina .==
dia tade hak nak kutuk2 johor .erghh

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted