Sunday, September 05, 2010

Cara Menghapuskan Virus Shortcut



Virus shortcut menyerang sistem perkomputeran sekarang ini. Cara virus ini menyerang adalah menukarkan file-file tertentu menjadi shortcut, dan akan bertambah panik jika sesiapa yang terkena virus ini merasakan folder dan file asal adalah hilang..Relax.. jangan panik. Sebenarnya file tersebut tidak hilang pun. Cuma di'hidden'kan.:)

Kebiasaannya yang aku dengar menyerang laptop/komputer/pendrive pelajar-pelajar pengajian tingi. Kenapa aku kata pelajar pengajian tinggi, .? kerana aku tahu dorang ni yang banyak melakukan proses perkongsian file. Tetapi yang lain-lain pun tidak terkecuali:)

Cara Menghapuskan Virus ShortcutContoh sistem terkena serangan virus shortcut ini [image from google]


Walaupun sebenarnya aku tidak mengalami masalah ini, dan tidak mengetahui masalah ini bagaimana kerana buat masa sekarang ini aku tidak terkena virus ini, tetapi ada dua kes yang aku rasa penyelesaian yang aku bagi untuk menghapuskan virus shortcut ini berjaya. seorang kawan aku kat hostel, dan seorang blogger.


Bila aku baca beberapa rujukan dari internet, kebanyakan cara yang diberi untuk menghapuskan virus shortcut ini adalah agak menyusahkan. kerana perlu pergi ke registry, windows dan macam² lagi.

So aku ada cara yang mudah untuk selesaikan masalah ini. Dengan hanya beberapa klik sahaja.:)

1. Download file flash disinfector dari link ini.http://www.mediafire.com/?qnb7lbib1rw1qlr

2. Kemudian run dalam pc/laptop anda. Kalau pendrive juga terkena virus ini, cucuk pendrive dahulu baru run application ini.

3.Lepas run, pergi ke mycomputer, atas tu pilih tools, folder option, view,
kemudian tick pada show hidden files and folder, dan satu lagi untick pada hide protected operating system files.
Cara Menghapuskan Virus Shortcut


4.Lepas korang tengok mana-mana folder dalam pc yang sepatutnya ditunjukkan, so right clik pada folder dan untick pada hidden.

5. Ulang langkah 3, tetapi pada masa ini anda kembali tick pada hide protected operating system files(just untuk keselamatan)

4. Restart komputer anda.

p/s: Sebenarnya flash disinfector bukan sahaja boleh settlekan masalah ini, tetapi juga maslah lain seperti hidden file tak boleh show, disable task manager by administrator, registry edit disable by administrator.

p/p/s: Sesiapa yang terkena virus ini dan cuba kaedah ini harap dapat bagi feedback..:)


Suka entri ini.?

18 comments:

maximus said...

berhati-hati dengan flash disinfector kerana software itu akan secara automatik mewujudkan backdoor dalam sistem antivirus anda,nasihat saya selepas menggunakan flash disinfector,sila buat fullscan menggunakan antivirus(avira dapat detect dengan baik kedua-dua backdoor),pastikan jangan connect ke internet sebelum habis fullscan

ps:dari salah seorang developer asal flash disinfector(FILE ASAL FLASH DISINFECTOR TIADA MASALAH TERSEBUT,DAN FLASH DISINFECTOR ASAL DI GUNAKAN UNTUK MENGEKANG BRONTOK VIRUS DAN DISABLE AUTORUN)sudah terlampau banyak variant flash disinfector sekarang ,jadi berhati-hati

unwanted on September 5, 2010 at 5:34 PM said...

maximus,
thnx for da info.
tak tahu pulak byk jenis flash disinfector skrg ni.

tp yg aku upload ni yang aku guna sejak dari awal tahun. So rasanya yang ni original coz aku scan pc lepas tu tak pernah kena backdoor, malah sistem berfungsi dengan baik.

Anonymous said...

lepas dapat virus shortcut tu, ak trus format pendrive..hahaha..tp de kawan ak bley settlekan problem nie...skejap je dia wat..ak nak blaja,tp xblaja2 ag..bz ng projek..hahaha

Night on September 5, 2010 at 5:51 PM said...

asehmen..napa tak bgtau awal2..penah kena virus nie..abis segala movie aku..resultnya abis dipadam suma shortcut tu...waaaa...

Anonymous said...

lagi satu boleh guna USB disk security..antivirus yg updated boleh cleankan virus tersebut..

Anonymous said...

ape la..lambat post..nasib bek ak ta format pc..hehe..sblm ak check blog ko ari nie ak da settlekan..tp 99% jer..at least smua file tuh da ta jd shortcut :)

Anonymous said...

mudah la cara kao bro..
aku mula2 try trendmicro,pastu eset last2 pakai norton+malwarebyte+usb show..the selamat.syukur smua ass-ignment aku slamat :)

Anonymous said...

bro2 ak ada beli dvd starcraft 2 yg pirate punya..
tp lupa nk mintak installation password dye..
so xley install la..
tolong carikan installation pass utk aku..
tengs:)

jalanjatuh on September 8, 2010 at 1:08 AM said...

demn.. aku pon penah kene mende camneh..
thanks for d info

unwanted on September 8, 2010 at 1:39 AM said...

Night,
nak bagitahu awal² camne coz aku tak aalmi lagi.
so aku nak post tak de pengesan dari member yg dah cuba tak berani post aku.
so bila member aku kata mmg ok, baru aku post.:)

Anonymous (last),
sory la bro, aku tak main game dan tak tahu sangt berkaitan game.:)

syazwan on September 13, 2010 at 3:38 PM said...

salam.. senang jer nak settle prob nie.. korang install linux dalam laptop or pc korang.. bukak je pendrive korang yg terkene virus ni kat linux..pastu delete file ink or cut semua file korang dalam pendrive tu kat tempat lain kendian format pendrive kat linux..sbb tu aku syorkan korang install linux dlm pc/laptop..senang ckit nak backup..ade 2 OS baru best.. hehehe..apa2 je masalah virus, korang leh bukak linux kendian wat backup partion windows tu.. gunalah open source OS..ekekke..kat laptop n pc aku, aku wat multiple OS..tp hdd kene besar la..Selamat Hari Raya Idulfitri..keje korang akan senang kalo ade linux..startup n shutdown pun kejap je..ekeke..kalo xde linux, p jumpe geng yg ade gune linux utk recover file yg jd shortcut tu..ade btol jugak kate bro maximus..bukan semua utilities yg bleh remove virus nie bgus..kekadang semua tu ade backdoor..so, berhati2 la..bukan semua AV dapat detect virus..

yaT on September 30, 2010 at 9:17 PM said...

my compter aku xda folder option.mcmmmna tu?

Anonymous said...

a'a folder saya pown takde folder options..soo how??

http://arepizza220.blogspot.com

Anonymous said...

hurmmm... sye da try da wat..mmg bgus..tp kn sye nk tnye..kalo still xley nk find gak doc yg hilang cmne ek

geekz36 on May 1, 2011 at 1:20 AM said...

serius terbaik. superb!

yg paling aku benci pasal virus ni, file yg dah hidden tu tak boleh untick ubtuk jadikan unhidden balik. prob solved. thanx bro

Anonymous said...

http://www.sergiwa.com/en/modules/mydownloads/singlefile.php?cid=2&lid=6

Anonymous said...

thankz..ni baru je wat pe yg u ajr..thankz sesangat..dah r esok de presentation penting..pendrive plak wat hal..

aziekz on January 21, 2012 at 9:27 AM said...

tgh mencube.

Post a Comment

Setiap komen anda amatlah dihargai.:)

Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted