Saturday, June 25, 2011

Tips Menaip Entri Dalam Blog : Part 2

Comments

Sambungan daripada tips menaip entri dalam blog part 1, entri kali ini akan memberikan 3 lagi point yang boleh dititikberatkan jika anda menaip entri di dalam blog. Bagi yang belum membaca part 1, anda boleh baca dahulu sebelum sambung entri ini. Atau mana-mana dahulu pun boleh.:)



Untuk kali ini, 3 lagi point yang anda perlu pertimbangkan untuk menaip adalah seperti berikut.

1. Gambar

Meletakkan gambar adalah penting untuk sesebuah entri. Kewujudan gambar akan lebih mencorakkan lagi apa yang anda taip di dalam blog. Jadi gambar sememangnya mempengaruhi minat pengunjung untuk membaca kandungan entri anda.


Kalau anda baca buku, kan best kalau ada diselitkan gambar. Begitu juga entri blog. Paling kurang gambar yang ada adalah sekeping atau berapa banyak yang dirasakan perlu. Tetapi pastikan juga jangan letak terlalu banyak gambar dalam entri melainkan entri yang memang berbentuk penerangan bergambar.


2. Provokasi

Adakah bagus untuk melakukan provokasi semasa menaip blog.?. Jawapannya adalah YA. Menaip entri yang berbentuk provokasi sememangnya salah satu teknik menaip yang mampu menarik lebih ramai pengunjung untuk membaca dan komen.


Tetapi harus diingatkan, jangan melakukan provokasi yang bersifat keras. Lakukan provokasi yang lebih bersifat lembut dan menarik orang untuk membaca dan komen yang bernas, bukannya membaca dan di balas dengan cacian. Dan jika anda hendak tahu, entri yang melakukan provokasi pada jantina yang berlainan lagi bagus.:)

Provokasi akan membuatkan pembaca berasa 'geram' untuk baca dan komen..:). Contoh provokasi 'lembut' untuk lelaki, Lelaki memang banyak bagi alasan macam ni eh.?, dan contoh provokasi 'lembut' terhadap perempuan yang pernah ditaip sebelum ini.,Perempuan memang selalu macam ni eh. So entri ini akan membuatkan pembaca akan berasa relax untuk membaca dan rasa hendak komen je berbanding entri berbentuk fakta.:)


3. Persoalan.

Tinggalkan persoalan untuk entri anda. Persoalan juga boleh memacu pembaca untuk ingin selalu mengikuti setiap entri anda. Selain itu, persoalan juga membolehkan pembaca lebih berminat untuk menghantar komen.



Contoh, jika anda buat persoalan, "Hendak tahu apa yang terjadi lepas tu.? Nanti aku cerita dalam entri akan datang ye.". Apabila membaca, pembaca ingin tahu apa yang berlaku dan kemungkinan akan datang lagi untuk membaca. Kerana entri anda menimbulkan pertanyaan di pikiran mereka.

Juga boleh tinggalkan persoalan di akhir entri untuk pendapat, seperti " Apa yang korang rasa, perlu tak aku teruskan hubungan ini?"..(psst:tetapi janganla setiap entri ada persoalan pula.:)

Entri sebegini akan membentuk satu pembacaan yang bercorak pelbagai, bukan entri yang berbentuk mendatar sahaja.:)

------------------------------------------

Kebiasaaannya, untuk menghasilkan entri yang menarik, ianya lebih kepada pendekatan psikologi dan pengetahuan anda kepada sifat dan perlakuan manusia. Sebab jika anda menaip entri sebenarnya banyak pandangan orang dari perspektif yang berbeza. So ianya bergantung bagaimana anda tackle emosi pengunjung blog anda. Dan cara untuk tackle adalah hasilkan entri yang menarik perhatian mahkluk bernama manusia.:)

p/s: Terasa hendak menaip tentang SEO pula, tetapi di blog tutorial.


Sunday, June 19, 2011

Perempuan Memang Selalu Macam Ni Eh..?

Comments

Dalam entri sebelum ini aku ada bagitahu hendak buat entri yang bertajuk 'Perempuan memang selalu macam ni eh'. Ada sebab aku terpikir hendak buat entri macam ni.:)

Selepas aku balik cuti lepas, baca² blog mana yang jumpa dan terjumpa entri yang aku rasa menarik dan buat aku ketawa. Entri jenis-jenis alasan yang selalu diberi oleh lelaki, di blog Zureensukasushi bagi entri Lelaki memang banyak bagi alasan macam ni eh.
Memang ada beberapa perkara yang aku rasakan memang betul pun..ha3.

Gambar muka depan nak letak yang lawa-lawa je.:)

So aku pikir pula, apa yang boleh membuatkan lelaki pikir, perempuan memang selalu macam ini eh. Bukan alasan, tetapi lebih kepada perlakuan mereka.
Ini untuk bacaan santai, kalau korang ada point lain tolong bagitahu ye.:)



1. " 5 minit lagi nak siap, tinggal nak cari kasut hendak pakai je"

Ye ke 5 minit.? Aku rasa kalau 5 minit bagi perempuan boleh pergi 15minit hingga setengah jam kot. Cari kasut 10 minit, pastu masuk dalam rumah balik tertinggal kelengkapan beg tangan pulak, pastu nak tengok balik baju kena atau tidak dengan seluar, final checking untuk make-up pula.:) Tambah tolak, 5minit=30minit.:)


2. "Jom teman i shopping, i hendak beli baju 1 helai je, sekejap je"

Keypoint dia untuk ajak keluar, baju 1 helai dan sekejap. Itu semasa perbincangan.

Nanti bila shooping, baju akan jadi 3, tudung 1, pengikat rambut warna warni 3 pasang, seluar 1, lipstik 2, tambahan maskara 1..:)
Dan masa yang kata sekejap tu akan jadi seharian dari tengah hari sampai petang ataupun malam. Lagi-lagi kalau ada sale.:)


Psssst: Perempuan kalau masa sale, dorang takkan letih berjalan sehari suntuk. Lepas balik baru dorang akan rasa letih.:)


3. Di kedai aksesori perempuan

GF: Abang, nak beli pengikat rambut ni. Cantik la warna dia
BF: Eh, kan dah beli minggu lepas. Elok lagi kan yang tu.
GF: (mulut muncung)
BF: Ok², beli la satu ek.. Dah jangan muncung² ek.
GF: Terima kasih abang..:)(Gembira)



Jangka ianya sudah berakhir.? No..Minggu depan/next time, dialog sama berkemungkinan akan berulang samada untuk barang sama atau barang berbeza..:)


4. Pilihan Baju/kain/seluar
(atau apa sahaja yang kena pilih)

GF: Abang baju ni cantik tak.? (warna pink)
BF: Cantik
GF: Baju ni.? (warna biru)
BF: Cantik juga
GF: Baju ni.? (corak bunga)
BF: Pun cantik juga
GF: Baju ni.? (corak jalur)
BF: Pun cantik
GF: Baju ni.? (corak jalur dengan ada bunga halus)
BF: Aah, cantik juga.
GF: Ermm.. nak beli baju mana satu ek..



Perempuan biasa berada dalam keadaan rambang mata apbila melihat terlalu banyak perkara yang menarik perhatian mereka, pastu dalam dilema hendak pilih mana satu:)

Tips: Biasanya kalau lelaki suka satu baju untuk perempuan, dia akan kata 'saya rasa baju ni cantik dengan awak'. Kalau soalan² tadi tu, saja je hendak melayan.:)


----------------------------------------

Lelaki makhluk yang simple, perempuan makhluk yang kompleks,
Sebab itu kita berbeza dari kebanyakan segi.
Dan ini yang menjadikan hidup kita lebih ceria kan.:)



Lelaki memerlukan perempuan,
perempuan memerlukan lelaki,
you can't deny it.:)

p/s: Woman, she is life.


Monday, June 13, 2011

Blog Updates - Jun 2011

Comments

3 blog untuk dijaga sememangnya memberi satu cabaran pada aku sekarang. Kekangan masa yang teramat sangat. Memang biasa untuk lewat malam sahaja masa yang ada untuk update.(Ni pun aku taip kol 11.30pm). Bukan apa untuk tidak mengecewakan pengunjung terutamanya blog tutorial dan ohbest. Biasanya kalau aku tak update 3,4 hari ada yang akan tanya kenapa tak update. Sorry la bro/sis,.:)



Untuk kali ini, suka untuk aku bagitahu apakah perkembangan untuk blog yang aku ada. Dan untuk memudahkan aku update sekaligus apa yang berlaku untuk ketiga² blog.

1. Nuffnang vs Innity

Sebelum ini aku menggunakan Nuffnang untuk ketiga-tiga blog, kemudian blog ohbest mula menggunakan innity. Dan sekarang aku juga menggunakan innity untuk blog tutorial. Satu langkah yang aku ambil memandangkan trafik blog tutorial agak tinggi dan aku rasa semestinya satu kelebihan.

Cuma blog tutorial aku tinggalkan satu iklan nuffnang.
Untuk blog unwanted86 ini aku guna nuffnang lagi. Rasanya kalau apply innity mungkin tak lepas kot. Ok la ada juga nuffnang.:)

2. Apesal.com

Apesal bukan hendak cari pasal bergaduh, tetapi hendak cari pasal berkaitan trafik.:). Bagi yang belum tahu, Apesal.com ini boleh dikatakan satu perkongsian trafik yang berkesan. Cara exchange juga agak menarik.

Buat masa sekarang aku gunakan widget ini di blog ohbest sahaja. Memantau dahulu perkembangan prestasi Apesal.com ini. Daripada feedbacks blogger yang pernah menggunakan Apesal.com, trafik yang diberi memang agak memuaskan.


3. Priority.

Kalau di tanya, mana satu keutamaan antara ketiga-tiga blog ini bagi aku sekarang.?. So kalau ikut keutamaan aku untuk update adalah ohbest kemudian blog tutorial kemudian baru unwanted86. Kasihan pula dengan blog ini, tetapi hendak buat macam mana kan.:)

4. Facebook profile.

Bagi sesiapa yang perasan aku ada letakkan badge profile facebook aku di setiap blog. Pada asalnya memang aku kalau boleh tak nak letak, tetapi kasihan bagi pengunjung blog tutorial yang aku tak sempat jawab soalan mereka di komen blog. So biasanya kalau di facebook ni aku jawab lagi mana yang termampu. Itu pun sebenarnya masih tak mampu hendak jawab semua.:)

So aku pikir alang-alang dah letak tu, aku letak je la dalam kesemua blog. Tetapi kan, kalau boleh kalau aku approv, korang jangan la mention nama blog sangat kat wall. Aku segan sebenarnya. Honestly sebenarnya ramai member-member aku yang tidak tahu aku ada blog, lagi² 3 blog. Sebab kalau ikutkan aku lebih suka underground.:)


5. Sharing is Caring.

Aku tidak tahu kenapa, aku rasa tiada masalah untuk korang copy apa sahaja yang ada dalam ketiga-tiga blog aku. Tidak kira la hasil titik peluh aku cari sumber ke, mengarang ke, menaip entri panjang² ke. Korang hendak ambil, ambil sahaja.

Hendak copy bulat² pun aku tidak kisah sebenarnya. Mungkin bagi aku ketiga blog ini bukannya bersifat komersial kot. Perkongsian apa yang aku tahu, dan juga bagus untuk orang lain tahu. So, ambil sahaja kalau hendak apa-apa dalam ketiga² blog ini. Tiada masalah sama sekali.:)

--------------------------------

Tengok, aku rancang hendak mengarang sedikit je, dan panjang lebar..
Mungkin itu untuk update blog sempena bulan jun yang dah nak masuk tengah bulan kot..:)

Sebenarnya aku ada hendak buat satu entri bertajuk, "Perempuan memang selalu macam ni eh..". Ada sebab kenapa aku terpikir hendak buat entri ini. So tunggu untuk next entri ye..

Happy blogging.:)


Banner X-Change

aizuddin.com

.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted